Volta Zero - изцяло електрически 16-тонен камион

Технологии Добави коментар

Volta Zero е първият в света изцяло електрически 16-тонен камион, предназначен за градска логистика, който намалява въздействието върху околната среда при доставките на товари в градските центрове. Проектиран от нулата с работен пробег на чисто електричество от 150-200 км (95-125 мили), Volta Zero ще премахне приблизително 1,2 млн. тона CO2 до 2025 г.

Volta Zero

Volta Zero

© Volta Trucks

Безопасността също е в основата на Volta Trucks, като амбицията на компанията е да произвежда най-безопасните камиони за нашите градове. Volta Zero от самото начало е проектиран за електрическо задвижване, което улеснява стъпаловидната промяна в безопасността на превозните средства, водачите и пешеходците. Благодарение на премахването на двигателя с вътрешно горене, операторът на Volta Zero седи на централно място за управление, с много по-ниска височина на седалката в сравнение с конвенционалния камион. Тази комбинация, както и дизайнът на кабината в стил "стъклена къща", осигуряват на водача широка видимост от 220 градуса, което свежда до минимум опасните мъртви зони. Прототипът на Volta Zero беше представен през септември 2020 г., а първите превозни средства се очаква да работят с клиенти в края на 2021 г.


Volta Trucks, водещ и революционен производител на изцяло електрически търговски превозни средства и доставчик на услуги, потвърди назначаването на CPC Group, най-голямата компания за производство на композитни материали в Европа, за разработване и доставка на устойчиви и рециклируеми композитни външни панели за каросерията на Volta Zero. Volta Zero е първият в света специално конструиран 16-тонен изцяло електрически търговски автомобил, предназначен специално за вътрешноградска логистика.

Устойчивостта е в основата на марката Volta Trucks и тя се простира далеч отвъд премахването на емисиите от ауспуха и в устойчивостта на веригата за доставки на автомобила и избора на материали. Когато Volta Zero беше пуснат на пазара през септември 2020 г., той беше първият търговски автомобил, който използва композитни панели от устойчив лен и биоразградима смола. Изцяло естественият, лек и висококачествен влакнест материал е почти неутрален по отношение на емисиите на CO2 през целия си жизнен цикъл и съответства по твърдост и тегло на въглеродните влакна, но за производството му се използват 75% по-малко емисии на CO2.

CPC Group има над 10-годишен опит в областта на композитните материали и се е превърнала в най-големия производител на композитни материали в Европа, в който работят над 1000 експерти, с инвестиции от над 300 млн. евро, и има за цел да трансформира производството на композитни автомобили от нишово в серийно. Групата CPC споделя ясни синергии с Volta Trucks по отношение на технологичните и търговските си амбиции, което я прави естествен партньор.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Електрически автомобили