Mercedes-Benz представи Vision Eqxx

Технологии Добави коментар

Mercedes-Benz представи Vision EQXX- концептуален автомобил, задвижван от слънчева енергия, който може да измине повече от 1000 км с едно зареждане.

© Mercedes-Benz

Mercedes-Benz представи иновативния си нов концептуален автомобил по време на CES 2022. Даймлер, който скоро ще се преименува на Mercedes-Benz, твърди, че ще произвежда само електрически автомобили от 2025 г. и ще инвестира над 40 милиарда евро до 2030 г. в електрически автомобили.

Vision EQXX е идеята на Mercedes-Benz за бъдещето на електрическите автомобили. Автомобилът е с пробег от над 1000 км и с изключителен разход на енергия от по-малко от 10 kWh на 100 км. Vision EQXXсе смята за най-енергийно ефективнaта кола на Mercedes-Benz, конструирана някога. Преобразувано в разход на бензин колата харчи около 1 литър бензин на 100 км.

© Mercedes-Benz

Акумулаторната батерия на Vision EQXX има капацитет от почти 100 kWh енергия, но също така е с 50% по-малък обем и 30% по-малка маса от тази на седана Mercedes-Benz EQS. Свръхтънките покривни слънчеви панели захранват акумулаторната система за допълнителен пробег до 25 км. Разработен в сътрудничество с най-големия изследователски институт за слънчева енергия в Европа, соларният покрив има за цел да компенсира потреблението на енергия от системата за високо напрежение.

Mercedes-BenzФормата на автомобила има за цел да намали аеродинамичното съпротивление. Мерцедес твърди, че "референтният" коефициент е 0,17 въз основа на тест в аеродинамичен тунел при скорост 140 км/ч.

Интериорът на Vision EQXXе оборудван с огромен 47,5-инчов 8K екран, който се простира по цялата ширина на автомобила. Mercedes-Benz работи с експертите по навигация NAVIS Automotive Systems, за да разработи първата 3D навигационна система в реално време на екран с такъв размер. Автомобилът включва гласовия асистент "Hey Mercedes".

© Mercedes-Benz

Интериорът се отличава с голям брой иновативни материали. Например дръжките на вратите са изработени от влакното Biosteel® на AMsilk - високоякостна, биотехнологична и сертифицирана веганска тъкан, наподобяваща коприна. Друг устойчив материал, който украсява интериора на VISION EQXX, е MyloTM - проверена алтернатива на веганската кожа, изработена от мицел, подземната коренова структура на гъбите. Този материал се използва за детайлите на възглавниците на седалките във VISION EQXX. На пода килимите във Vision EQXXса изработени от 100% бамбукови влакна. Освен това в автомобила са използвани много рециклирани отпадъчни материали.

Някои от компонентите на прототипа ще се предлагат в автомобилите на Mercedes-Benz в рамките на две-три години твърди компанията.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Mercedes-Benz #автомобили