Учени тестват умна превръзка за дистанционно възстановяване

Технологии Добави коментар

Изследователи в Сингапур са разработили умна превръзка, която дава възможност пациенти с хронични рани да бъдат наблюдавани дистанционно чрез приложение на мобилно устройство, спестявайки им посещения при лекар, предаде Ройтерс.

© Mat Napo

Изследователският екип от Националния университет на Сингапур е разработил носим сензор, прикрепен към прозрачна превръзка, който проследява напредъка в заздравяването на рани, използвайки информация като температура, тип бактерии и нива на pH и възпаление.

"Когато някой има рана или язва, която е инфектирана, единственият начин за изследването й е чрез визуална проверка. Ако лекарят се нуждае от допълнителна информация, той ще вземе течност от раната и ще изпрати пробата в лаборатория за по-нататъшно тестване", обяснява Чве Тек Лим

водещ изследовател в катедрата по биомедицинско инженерство.

"Това, което се опитваме да направим, е да използваме нашата умна превръзка, за да съкратим процедурата от дни до едва няколко минути", допълва той.

Разработената от сингупарските специалисти технология ВиКеър (VeCare) предоставя възможност на пациентите да се възстановят у дома и да посещават лекар само при необходимост.

Превръзката е тествана върху пациенти с хронични венозни (трофични) язви, причинени от проблеми с кръвообращението във вените. Събирането на данни за раните досега е било ефективно, според Лим. Умната превръзка може да намери потенциално приложение и за други рани, като например язви на диабетно стъпало, допълва изследователят.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър