Тракийският цар Резос оживява в световноизвестна видео игра създадена от българи

Технологии Добави коментар

Софийското студио на световноизвестния разработчик на видеоигри Creative Assembly добавя Резос, един от най-известните герои на Илиада, към своето AAA заглавие „A Total War Saga: TROY“. Играта вече е налична на световния пазар.

Цар Резос е един от най-могъщите и легендарни царе на древните тракийци. Неговият народ обитавал местността около устието на река Стримон (Струма) и е бил известен както с бойния си дух, така и със забележителните си съкровища и великолепното си вино.

Самият Резос, като много други герои, може по две линии да проследи божественото си потекло – първо през божествения си предтеча Тракс (от чието име идва и антропонима на тракийците), син на Арес и родоначалник на народа му и после през майка си – тайнствената Муза на планината (най-вероятно Евтерпа).

Тракийският цар бил прочут като ловец на дивеч и мечки и като безстрашен войн нагизден с блестяща броня, изкована от бога на ковачите Хефест. Според Еврипид, след като побеждава скитските племена, тракийският герой пристига под стените на Троя с „безбройните си войни“ на златна колесница теглена от божествени жребци – бързи като вятъра и бели като сняг. Като го видели троянците били убедени, че богоподобният герой не само ще отблъсне ахейците от троянската обсада, но и ще ги преследва до техните крепости и ще премахне завинаги заплахата им за града и красивата Елена.

По традицията на Епичния цикъл Резос не успява да влезе в боя, защото същата вечер е покосен от хитростта на Одисей, който заедно с Диомед нахлува в бойния му лагер през нощта, убиват знатния тракийски цар и разграбват доспехите и колесницата му. Според някои изследователи, ранни версии на мита говорят за предание, че идването на героя заплашвало ахейците с пълно поражение, защото в битка бил велик и неуязвим войн. Затова Одисей е принуден с хитрост да го порази в съня му, преди да може да обърне хода на войната. Този детайл, според тях, се избягва в по-късни версии на мита, защото подкопавал авторитета на гръцкия герой Ахил, който би трябвало да е ненадминат сред героите по времето на троянската война. Тази версия обаче обрича Резос на незаслужена съдба – да умре безславно и някак „по случайност“ от бродещи из лагера му разузнавачи.

Според мита божествената майка на умиращия герой прибира тялото му и се примолва на Деметра да не допуска душата му в царството на мъртвите. Деметра, богинята на плодородието, решава да се реваншира за трагичната смърт на Орфей и се съгласява да запази тракийския цар. Затова Резос е отнесен под планината Пангайон (днешна Кушница, Гърция), където спи до момента, в който отново има нужда да поведе тракийците на поход.

Из българските земи неговото име носи село Резово, което се приписва като родното му място и Резовската река на границата между България и Турция.

Играта „А Total War Saga: TROY“ е вдъхновена от епическата поема на Омир, Илиада. Действието проследява подвизите на едни от най-известните герои по време на късната бронзова епоха и по-конкретно събитията около Троянската война.

Чрез уникална комбинация от завладяващо, походово управление на кампанията и грандиозни битки в реално време, характерни за Total War игрите, Troy изследва този легендарен конфликт както от гръцка, така и от троянска перспектива.

С подкрепата на английското студио, Creative Assembly Sofia е водещ в разработването на играта. Местният екип отговаря за всички основни компоненти в нея, включително дизайн, история, герои, механики, арт, анимации и т.н.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър