Lamborghini Aventador: суперспортният автомобил чупи всички рекорди

Технологии Добави коментар

Каква е тайната на един автомобил, който веднага се превърна в икона и остава такава вече цяло десетилетие? Дали този суперспортен автомобил, който вече се е превърнал в част от колективното ни въображение, се е родил в резултат на непрекъснато търсене на съвършенство до последния детайл, или може би е резултат от рязко прекъсване?

© Lamborghini

Гамата на Aventador дебютира през 2011 г. във версия купе като Aventador LP 700-4. Двигател V12, проектиран и майсторски усъвършенстван от 1963 г., годината на основаване на компанията. Aventador LP 700-4, със своя монокок от въглеродни влакна, невиждан дотогава в суперавтомобилите на Lamborghini, утвърди лидерството на Lamborghini в производството и разработването на композитни материали, превръщайки автомобилния производител от Сант'Агата Болонезе в първата компания, която произвежда важни елементи от въглеродни влакна в собствена продукция, при това в огромен брой.

Ето някои любопитни факти, които може би не знаете за Lamborghini Aventador:

© Lamborghini

1. ​Най-продаваният V12 в историята на Lamborghini

Продадени са повече Lamborghini Aventadors, отколкото е общият брой на всички модели с V12 от миналото. През септември 2020 г. компанията постави рекорд от 10 000 продадени автомобила, когато общата сума на всички предшестващи модели едва надхвърли прага от 7000. Той надхвърли всички продажби на предишния модел - Murciélago, още през петата година от производството му.

© Lamborghini

2. ​Aventador в "Алея на славата"

Lamborghini Aventador се превърна в отличен суперавтомобил в колективното въображение, автомобилът, който придружава най-известните герои в холивудските филми. Моделът V12 участва в няколко филма, които влязоха в историята на италианското и световното кино.

Aventador определено е един от най-важните модели от 12-цилиндровата гама на Lamborghini, тъй като е запечатан в колективното съзнание като BatMobile. През 2012 г. видяхме Lamborghini Aventador LP 700-4 с регистрационен номер "Gotham - 649 8227", управлявано от Брус Уейн (в ролята Крисчън Бейл) във филма "Възходът на тъмния рицар". Това обаче не е първият път, в който този франчайз избира Lamborghini за автомобил, представящ звездата му. В "Тъмният рицар" (2008 г.), втората част от поредицата, е използвано Lamborghini Murciélago LP640, докато в първия филм "Батман започва" (2005 г.) героят кара Murciélago Roadster.

© Lamborghini

3. ​Първото Lamborghini с адаптивен режим на шофиране

Aventador е първият автомобил, в който Automobili Lamborghini внедрява адаптивното окачване MagneRide - първото Lamborghini със задни управляеми колела.

Поведението на цялото му технологично съдържание се управлява с помощта на селектора на режима на шофиране, който предлага четири възможни варианта: STRADA, SPORT, CORSA и новия режим EGO.

Новият режим EGO позволява трите основни области на автомобила да се настройват независимо:

  • Задвижване (двигател, 4WD)
  • Управление (Lamborghini Dynamic Steering, Lamborghini Rear-wheel Steering, Servotronic)
  • Окачване (магнитно-реологично окачване)

За всяка от тези три области клиентът може да избира между STRADA, SPORT и CORSA като любима настройка, за да създаде индивидуален режим, като променя характера на Aventador според настроението си.

© Lamborghini

Aventador "Ultimae"

Най-новата версия на Aventador, Ultimae LP 780-4, е представена през 2021 г. Неостаряващият дизайн и техническите решения се обединяват в своята най-висша изява, давайки началото на финалната версия в очакване на следващото поколение суперспортни автомобили, които ще бъдат оборудвани с хибридна технология. Всеки специфичен елемент, който прави този автомобил емблематичен, има своята история, която трябва да разкаже. Като се започне от външната ливрея, посветена на лимитираната серия Ultimae, която е ръчно изработена от майстори на Lamborghini, прекарващи повече от 40 часа в усърдие, за да направят автентично произведение на изкуството. И до интериора, украсен с ултралеки материали, като въглеродните влакна, които се срещат и в екстериора, и алкантарата, която в тази лимитирана серия е обработена на базата на специално лазерно изрязване с малкия Y мотив по протежение на цялото пътническо отделение. Комплектът се допълва от табелка от въглеродни влакна, посветена на лимитираната серия от само 350 бройки, която недвусмислено изразява рядкостта и стойността на това последно изпълнение на Lamborghini. Надлъжният задно разположен V12 двигател на Ultimae, на максималното ниво на своя потенциал със 780 к.с., е истински уникат на световната сцена. Снабден с цилиндри под ъгъл от 60 градуса, V12 генерира съвършено хармоничен звук. Ако искате да направите справедливо сравнение, бихте могли да кажете, че той прилича на този на стара цигулка, която с годините подобрява реакцията си.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #автомобили