НАСА избра стекове протеини от насекоми и водорасли за храна на астронавтите​​

Технологии Добави коментар

НАСА избра 18 компании да продължат да разработват космическа храна за астронавтите на дългосрочните мисии до Марс и други планети, като сред победителите са производители на стекове от 3Д принтери и на продукти, съдържащи гъбички, протеини от насекоми и водорасли, съобщи агенция ЮПИ.

© Adam Miller

Американската космическа агенция обяви, че конкурсът "Дийп спейс фууд челиндж" (Deep Space Food Challenge) e жизненоважен за опазване на здравето и доброто настроение и форма на астронавтите в периодите на дълга изолация. НАСА обяви миналата седмица, че повече от десет организации ще получат по 25 000 долара грант, за да продължат да разработват космически храни и продукти.

Близо десет служители на НАСА с опит в производството на храни и космически полети оценяват предложенията на над сто участници в конкурса, каза Ралф Фрича, старши мениджър в НАСА.

Сред победителите е стек от 3Д принтер, предложен от консорциум "Мишън:Спейс фууд" от Калифорния. Една от компаниите в него е "Алеф фарм", принтирала успешно стек през февруари тази година. В надзорния съвет на фирмата са холивудската звезда Леонардо ди Каприо и оттеглилата се астронавтка Карън Найбърг.

Компания "Астра гастронъми" от Сан Франциско пък възнамерява да отглежда и дехидратира бързорастящи микроводорасли, с които да произвежда хрупкави хапки с ядки.

Производителят "Дийп спейс етномокалчър" от Самървил, Масачузетс ще използва клетки от тъкани на насекоми, за да култивира тъкани, за да може крайният хранителен продукт да съдържа протеини и мазнини от клетки на насекоми.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос