Google ще предупреждава за земетресения

Технологии Добави коментар

Американската компания Google обяви във вторник за намерението си да създаде най-обширната мрежа за разпознаване на земетресения с помощта на телефони с Android.

© Сн.: pixabay

Ако имате телефон с Android, то той може да стане част от системата за предупреждение за земетресение, в която и точка на света да живеете. Тъй като всеки смартфон е оборудван с малък акселерометър, той приема сигнали, които биха могли да означават земетресение наблизо, той ще изпрати съобщение до специален сървъра на Google. Там то ще се комбинира с информацията от различни устройства, за да се установи дали земетресение наистина се случва на определено място. Така всички телефони с Android ще бъдат свързани помежду си, образувайки обща сеизмологична мрежа, се казва в съобщение на компанията.

Компанията поясни, че в момента информацията, получена от телефоните, може да се използва при търсене на засегната от земетресение зона. За целта трябва да се въведете ключовите думи „земетресение“ или „земетресение близо до мен“ в търсачката на Google.

Компанията пусна известия за земетресение за собственици на телефони, намиращи се в опасни зони. Засега сигналите ще работят само в Калифорния. За целта Google се договори с държавните органи на щата да получат данни от 700 сеизмометра.

Компанията заяви, че базираната на Android система за уведомяване ще се въведе в други държави и страни през следващата година.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Google #земетресение #Android