Viber бот срещу домашното насилие

Технологии България Добави коментар

Фондация „Бъдеще перфектно” разработи бот във Viber за борба срещу домашното насилие в България на име „Силна“.

Абонатите на чатбота могат да се осведомят за своите права, в случай че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община. „Силна” предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

„Силна” предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие, каква отговорност носи извършителя и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Преписките по сигнали за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличили двойно през 2021 г. спрямо 2019 г., преди началото на пандемията, по данни на Софийската районна прокуратура. Трикратно се е увеличил и броят на досъдебните производства, наблюдавани и решени от Софийската районна прокуратура през първите 6 месеца от 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Viber