България е шестата космическа държава

Клюки Добави коментар

България е шеста в редовете на космическите държави, посочи генерал-майор Димитър Петров по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката, 62-годишнината от първия полет на човек в Космоса и 44-годишнина от полета на първия български космонавт.

"Гордост, че сме третата страна след Русия и САЩ, която произвежда готова храна за космическите екипажи.Гордост, че приносът на българските учени в разработването на космическа апаратура и полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, както и подготвеният за космически полет космонавт Красимир Стоянов, са отредили това достойно място на Родината ни. От това, че те са наши колеги, военни пилоти, служили рамо до рамо с нас, израствали професионално при нас, избрани като най-добрите между равни от редиците на Военновъздушните сили", пише генерал-майор Димитър Петров във Фейсбук по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката.

По думите му това доказва, че авиацията и космонавтиката са неразривно свързани. Според него това е оценка и признателност за високия професионализъм и умения на българските военни летци, на всички специалисти, които работят в пълен синхрон за постигането на все по-добри резултати, за триумф на науката и човешкото постижение.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката в Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) ще има ден на отворени врати.


На 1 март 1978 г. българинът Георги Иванов e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж Командир на полета е Николай Рукавишников.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос