Астрономи откриха как се раждат най-ярките и горещи звезди в космоса

Любопитно Добави коментар

Международен екип от астрономи под ръководството на специалисти от Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, откри как се раждат някои от най-ярките и горещи звезди във Вселената - сините свръхгиганти, пише сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс".

© NASA

Сините свръхгиганти от тип В са много ярки и горещи звезди. Те са поне 10 000 пъти по-ярки и 2-5 пъти по-горещи от Слънцето, а масите им са от 16 до 40 пъти по-големи от слънчевата. Доскоро оставаше загадка откъде се появяват подобни обекти и защо те се срещат сравнително често в космоса.

Чрез симулации на нови звездни модели и анализ на голяма извадка от данни за Големия Магеланов облак - галактика-спътник на Млечния път, специалистите са открили доказателства, че повечето сини свръхгиганти могат да се образуват от сливането на две звезди, свързани в една и съща система.

"Моделирахме сливането на еволюирали звезди-гиганти с техните по-малки звездни спътници в широк диапазон от параметри, като взехме предвид взаимодействието им по време на сблъсъка. Установихме, че новородените звезди съществуват като сини свръхгиганти през цялата втора фаза, т.е. до изчерпването на хелия в ядрата им", пишат изследователите.

В бъдеще екипът възнамерява да проучи как сините свръхгиганти взаимодействат с неутронни звезди и черни дупки.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос