Южнокорейци погрешка увредиха творба за 440 000 долара

Скандал Добави коментар

Южнокорейска компания се опитва да убеди прочут американски художник на графити да не възстановява своя творба, оценена на 440 000 долара, която погрешка беше увредена от двойка, решила, че това е картина, която авторът очаква да бъде дорисувана от публиката, съобщи Асошиейтед прес.

Художникът Джон Андрю Перело, известен като ДжонУан (JonOne), е изразил желание картината му да бъде възстановена по начин, който няма да затрудни финансово двойката от Република Корея и няма да повдига обвинения срещу тях, каза мениджърката на базираната в Сеул компания "Контент криейтърс ъв калчър" Джиюн Сон.

Според нея макар изложбата да е била застрахована, застрахователната компания вероятно ще остави част от разходите за сметка на семейната двойка.

"Опитваме се да убедим художника да не възстановява творбата си. Показахме му реакции от социалните мрежи, които одобряват творбата му, но изразяват симпатия и към двойката", каза тя.

Според нея възстановяването на картината ще отнеме няколко седмици и ще струва около 10 милиона юана (9000 щатски долара). Творбата е изложена в мол в Сеул.

Съпрузите казали на компанията-организатор, че си помислили, че публиката е приканена да участва в създаването на произведението "Неозаглавено", което представлява огромна рисунка на стена, пред която са оставени кутии с бои и четки. Картината не била в рамка заради огромните й размери.

На запис от охранителните камери в мола се вижда как миналата неделя двойката южнокорейци нанасят щрихи върху творбата на ДжонУан.

Компанията подала сигнал в полицията, но го оттеглила, след като видяла на записа двойката и се заела да реши въпроса сама.

"За нас инцидентът е смущаващ, защото ясно сме написали, че боите и четките са част от творбата и сме я оградили, за да спрем достъпа на зрителите до нея", каза Сон.

Творбата ще остане на показ до 13 юни, както е предвидено. Поради големите й размери, ако се стигне до реставрация, тя трябва да се направи на място.

ДжонУан в своето студио

ДжонУан в своето студио

© David Maginot: © BYNDR / ADAGP, JonOne
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър