Дж. К. Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Скандал Добави коментар

Писателката Дж. К. Роулинг обяви, че няма да прости на актьорите, участващи в екранизацията на поредицата "Хари Потър", дори ако се извинят, след като подкрепиха транссексуалните хора, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотксън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Актьорите се обявиха в тяхна подкрепа, след като Роулинг се изказва срещу смяната на пола, отбелязва ДПА.

Изявлението на писателката е по повод доклад на д-р Хилари Кас, според който липсват достатъчно проучвания и доказателства за ефекта от употребата на хормони и други средства, използвани при смяна на пола при деца.

Живеещата в Шотландия Роулинг написа отговор на публикация в "Екс", предполагаща, че Радклиф и Уотсън биха се чувствали по-добре, ако знаят, че ще получат прошка.

Известни личности, които подлагат на риск постигнатото от движението за правата на жените и използват платформите си, за да приветстват смяна на пола при деца, могат да запазят извиненията си за травмираните хора и уязвимите жени, написа Роулинг.

Бившият министър-председател на Великобритания Борис Джонсън е сред защитниците на Дж. К. Роулинг, наричайки я "модерна светица" на конференция на консерваторите в Канада през тази седмица. Според него повечето хора са съгласни с възгледите на авторката на "Хари Потър".

От 2019 г. Роулинг е обект на критики заради вижданията си за трансджендър хората, включително от страна на почитателите си. През юни 2020 г. Радклиф, който играе в осемте филма от поредицата "Хари Потър", направи изявление през ЛГБТ организация за борба със самоубийствата на хора с различна сексуалност, в което заяви, че "трансджендър жените са жени и всяко различно твърдение руши идентичността и достойнството". Радклиф каза още, че Роулинг е "безспорно" отговорна за поведението си. През ноември 2022 г. Радклиф обяви, че е срещал много трансдеца, идентифициращи се с Хари Потър.

Ема Уотсън, която изигра ролята на Хърмаяни Грейнджър, и Рупърт Гринт, който изигра Рон Уизли в същата поредица, както и Еди Редмейн, участвал в поредицата "Фантастични животни" по произведения на Роулинг, също говориха по темата в този период.

Уотсън написа серия постове в "Екс" през юни 2020 г. "Трансхората са тези, които твърдят, че са, и заслужават да живеят живота си, без да бъдат постоянно разпитвани и да им се казва, че не са това, което казват", гласеше една от публикациите на Уотсън.

Дж.К. Роулинг може би е човекът, насърчил най-много младите хора по целия свят да четат, коментира Борис Джонсън в сряда тази седмица. Според него писателката е била "демонизирана". "И между другото, това, което тя казва за трансджендър хората, си мисли тайно 95 процента от населението", каза още той.

По-рано през този месец Роулинг се обърна към шотландската полиция с призив да я арестува за език на омразата. Не съм в страната, но ако съм написала нещо, което противоречи на новия закон за омразата, може да ме арестувате, когато се върна, каза писателката.

Полицията обяви, че не са предприети действия срещу авторката на "Хари Потър", припомня ДПА.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър