Песен създадена с изкуствен интелект, беше изтеглена от стрийминг платформите

Скандал Добави коментар

Нова песен, за която се смята, че включва генерирани от изкуствен интелект фалшиви вокали на Дрейк и Уикенд и която се разпространи бързо в интернет през уикенда, беше изтеглена от повечето стрийминг платформи, съобщи сайтът на "Билборд".

© Sara Kurfeß

Парчето беше свалено, след като лейбълът "Юнивърсъл мюзик груп" публикува изявление в понеделник, осъждащо съдържанието, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Тъй като песента набира милиони слушатели, от звукозаписната компания предупредиха, че представителите на индустрията трябва да изберат "от коя страна на историята" искат да бъдат.

Пусната от анонимен потребител на ТикТок, наречен Ghostwriter977, песента "Heart On My Sleeve" включва удивително сходни гласове с тези на двете суперзвезди - трик, който създателят казва, че е постигнат чрез използване на изкуствен интелект. Не става ясно дали цялата песен е създадена по този начин или само вокалите.

Парчето се разпространи бързо в интернет пространството. До понеделник следобед песента е слушана над 600 000 пъти в Спотифай, а видеоклиповете на Ghostwriter977 в ТикТок са гледани повече от 15 милиона пъти. Клип в Ютюб, под който авторът е написал заканителното "Това е само началото", има още 275 000 гледания.

Много музикални фенове изглеждат впечатлени. Коментар в ТикТок с повече от 75 000 харесвания гласи, че това е "първата песен на изкуствен интелект, която всъщност ме е впечатлила". Друг потребител пише, че Ghostwriter "издава по-добри песни на Дрейк от самия Дрейк". Трети коментира, че изкуственият интелект става "опасно добър".

Краят обаче не е далече. До понеделник вечерта песента "Heart On My Sleeve" вече е изтеглена от Спотифай, както и от Епъл Мюзик, Дийзър и Тайдъл.

Макар и краткотраен, сензационният успех на "Heart On My Sleeve" без съмнение ще подчертае нарастващите опасения относно въздействието на изкуствения интелект върху музикалната индустрия.

Миналата седмица "Юнивърсъл мюзик груп" призова стрийминг платформи като Спотифай да блокират достъпа на компаниите за изкуствен интелект до песните на лейбъла, за да обучават техните машини. От Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) предупредиха, че това е масово нарушаване на авторските права. Миналия месец голяма коалиция от браншови организации каза, че технологията на изкуствения интелект не трябва да се използва, за да "замени или подкопае" човешкото изкуство.

Представители на Дрейк и Уикенд отказаха коментар в понеделник. В изявление за "Билборд" обаче от "Юнивърсъл мюзик груп" посочиха, че "вайръл" публикациите показват защо платформите имат фундаментална правна и етична отговорност да предотвратяват използването на техните услуги по начини, които вредят на артистите".

"Обучението на генеративен изкуствен интелект, използващ музиката на изпълнителите ни, което нарушава както нашите споразумения, така и закона за авторското право, както и наличието на съдържание в нарушение, създадено с помощта на генеративен изкуствен интелект, повдига въпроса от коя страна на историята искат да бъдат всички заинтересовани страни в музикалната екосистема: от страната на изпълнителите, феновете и човешката творческа изява или от страната на дълбоките фалшификати, измамите и лишаването на изпълнителите от полагащото им се обезщетение", се посочва в изявлението на звукозаписната компания. "Окуражени сме от ангажираността на нашите партньори от платформите по тези въпроси, тъй като те осъзнават, че трябва да бъдат част от решението на проблема".

От "Юнивърсъл мюзик груп" отказват да коментират дали са изпратили официални искания за свалянето на песента до услугите за стрийминг и сайтовете на социалните медии.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър