САЩ са отказали виза на руски космонавт

Клюки Добави коментар

САЩ са отказали да издадат входна виза на космонавта на Роскосмос Николай Чуб, който трябва да премине обучение в космическия център "Линдън Джонсън" в САЩ, съобщи ТАСС.

© Edgar Moran
"Без да посочват причини, САЩ не са издали входна виза на космонавта на Роскосмос Николай Чуб, който трябва да лети за мисия на Международната космическа станция през пролетта на 2023 г. Той се готвеше да пътува за САЩ за участие в тренировъчна сесия в Космическия център "Джонсън", заяви пред агенцията пожелал анонимност източник.

Обикновено преди полет астронавти от други страни преминават подготовка в Звездното градче, където се запознават с руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), а руските космонавти - в космическия център "Джонсън" в Хюстън за запознаване с американския сегмент.

Николай Чуб е член на дублиращия екипаж на експедиция МКС-68, чийто полет е планиран за септември 2022 г. с кораба "Союз МС-22". Той е и в основния екипаж на мисия МКС-69, планирана за пролетта на следващата година.

Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин потвърди, че Чуб не е получил виза.

"Американците не издадоха виза на Николай Чуб (екипажът на Олег Кононенко), за да отиде на тренировъчен курс в космическия център "Джонсън". Ще отправя запитване до ръководителя на НАСА за този инцидент", написа Рогозин в профила си в социална мрежа.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър