Оскарите на Клоуи Чжао бяха посрещнати сдържано и с цензура

Клюки Добави коментар

Клои Чжао влезе в историята като първата азиатка и едва втората жена с награда "Оскар" за най-добра режисура, но постижението й не беше отразено от телевизията в родния й Китай, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Спечелилите Оскар

Вижте повече

Спечелилите Оскар

След едно от най-значимите съдебни дела в най-новата история на САЩ, Холивуд не пропусна възможността да коментира междурасовите отношения и полицейското насилие. Темата бе подхваната неколкократно...

Китайските медийни регулатори решиха през април да не предават церемонията за наградите "Оскар" на стрийминг платформите. Чжао беше критикувана в родината си заради коментари за политическата система, в които според твърдения в социалните мрежи е обидила Китай. Някои дори повдигнаха въпроса дали тя може да се нарича китайка.

В Хонконг наградите "Оскар" не бяха излъчени на живо по телевизията за първи път от 50 години по търговски причини.

В Шанхай достъпът до излъчваното на живо шоу беше блокиран почти два часа.

Въпреки това новината за наградите на Клои Чжао се разпространи в интернет. Мнозина одобриха благодарствената й реч с цитит от поема, написана през 13-и век, която тя е учила като дете, както много други китайчета - "хората са добри по рождение".

Клои Чжао е родена в Китай и е живяла в Пекин до 14-годишна. След това учи в пансион в Лондон. Завършва гимназия в Лос Анджелис, а след нея филмова школа в Ню Йорк.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Оскар