Опасни комари, които разнасят смъртоносни болести, са се появили в Италия

Любопитно Добави коментар

Опасен вид комари, които могат да пренасят смъртоносни болести, са се появили в северната част на Италия, според проучване на учени от университета на Милано, публикувано в специализираното издание "Паразитс енд вектърс".

© Егор Камелев

Това са т.нар. "корейски" кръвосмучещи насекоми, принадлежащи към вида Aedes koreicus.

"Разпространението на чуждестранни видове комари се благоприятства от различни фактори, включително от климатични условия, непрекъснато движение на хора и стоки, среда, подходяща за развитието на техните ларви", се отбелязва в изследването.

Учените от Миланския университет са открили само в северните италиански провинции Бергамо и Бреша около 6 хиляди ларви и стотици яйца на Aedes koreicus - широкоразпространен вид в Южна Корея, Япония, Северен Китай, както и в някои региони на Русия.

Според специалистите, за разлика от много други видове кръвосмучещи, "корейските" комари понасят добре студа и сега активно се разпространяват в хълмистите и планински райони на Северна Италия.

Фактът, че този вид е идентифициран в Бергамо, дава основание на учените да предположат, че комарите са влезли в провинцията през международното летище, намиращо се там.

Насекомите от вида Aedes koreicus са потенциални носители на вируса на японския енцефалит, който според Световната здравна организация е водещата причина за вирусен менингит в много страни в Азия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Италия