Древният амфитеатър в Милано се превръща в зелен археологически парк

Любопитно Добави коментар

Древният амфитеатър в Милано се превръща в зелен археологически парк по проект за реставрация на стойност 1,5 милиона евро, съобщи изданието “Арт нюзпейпър”.

© Benjamin Voros

Предвижда се на мястото на унищожените части от съоръжението да бъде засаден жив плет от чемшир, мирта и лигуструм.

Градските власти планират да превърнат този отдавна забравен древен обект в голяма атракция. В руините от римския амфитеатър да бъдат засадени множество храсти, което ще позволи на посетителите да си представят как някога се е появил т.нар. Колизеум на Милано. Разкопки, които продължават и в момента, вече "пренаписаха глави от историята на Милано", разказват хората, които стоят зад проекта.

Медиоланум, както преди се е наричал градът, е бил столица на Западната Римска империя от 286 до 402 г. сл. н. е., когато в него е имало дворец, цирк, множество базилики, термални бани и огромен форум. Построеният през първи век елипсовиден амфитеатър първоначално е бил с размери 150 метра на 120 метра - по-малък от Колизеума в Рим - но постепенно е бил разрушен в края на четвърти век, за да осигури материал за нови конструкции, включително базиликата Сан Лоренцо. Археолозите са открили местонахождението му през 1931 г., а през 70-те години на миналия век при разкопките са намерени седем стени, които са поддържали трибуните.

Новият проект, започвал през 2018 г., предвижда площта на археологическия парк, който е градска собственост, да бъде увеличена от 12 500 кв. метра до 22 300 кв. метра. Така той ще стане най-големият в Милано. При разкопките, стартирали през 2019 г. под контрола на италианските власти, са открити още 14 стени и хипогей, състоящ се от две подземни галерии, от където гладиаторите и зверовете са били извеждани на сцената.

Проектът е финансиран от Министерството на културата на Италия и от частни дарители. Очакванията са паркът да бъде отворен за посетители до края на тази година.

Жив плет от чемшир, мирта и лигуструм ще маркира части от структурата, които са унищожени, включително стените на основата, а повече от 100 дървета ще образуват проход, представляващ външните стени на амфитеатъра. Дивите цветя пък ще създават баланс по примера на централна градина в ренесансов стил. Покриването на хипогея с дървена сцена ще позволи арената да се използва за представления.

Фрагменти от поне 150 предримски вази, датиращи от четвърти до трети век пр.н.е., са открити в парка миналата година и те дават основание да се предполага, че някога наблизо може да се е намирало келтско светилище. Тези и други находки – включително копие и мраморна глава, наподобяваща Агрипина, съпругата на император Клавдий – вероятно ще бъдат изложени или в музея на парка, разположен на входа, или в изоставена сграда, която може да бъде реновирана със средства на Министерството на културата. Разкопките ще продължат и след отварянето на парка за посетители.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Италия