Учени установиха как са осъществявани човешките жертвоприношения през неолита

Любопитно Добави коментар

Учени установиха как са били осъществявани човешките жертвоприношения в обществата на земеделците през неолита, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване на центъра по антропология и генетика към университета в Тулуза, Франция.

© Emmanuel Cassar

Проучването е публикувано в сп. Science Advances.

Заключението е на базата на находки в древен гроб във френското селище Сен-Пол-Троа-Шато, намиращо се в долината на р. Рона. Смята се, че гробът датира от 3500 г. пр. Хр. Три скелета на жени се намират в яма с покрити със слама стени. Необичайната позиция на телата предполага принасяне в жертва.

През 50-те години на 20-и век в пещера в Сицилия са открити следи от кости, свидетелстващи за подобни практики преди 10 000 години.

Формата на ямата напомня на силоз, но в нея не са открити семена.

Следи от същия ритуал са открити на още 14 места в Централна Европа и в Каталуня - знак, че подобни жертвоприношения са били широко разпространени сред земеделските общества. Практикували са се в продължение на около 2 хил. години, а началото е било около 5500 г. пр. Хр. Тези ритуали са изчезнали с експанзията на културата на мегалитните общества от атлантическите брегове към Средиземноморието. Обществата са престанали да се събират около силозите и вместо това център са станали долмените. Каменните съоръжения са започнали да служат за гробници и ритуалите са станали различни.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър