Засаждането на дървета на неподходящи места може да влоши глобалното затопляне

Любопитно Добави коментар

Засаждането на дървета - класически инструмент в борбата срещу глобалното затопляне, може да има обратен ефект, ако трансформира светлите зони, отразяващи слънчевата енергия, в тъмна гора, която я поглъща, предупреждават учени, цитирани от АФП.

© Nikola Jovanovic

Настоящото изследване е направено с цел да бъдат картографирани подходящите за залесяване места.

Поглъщайки въглеродния диоксид, дърветата играят жизненоважна роля в абсорбирането на парниковите газове в резултат на човешката дейност, които са причина за глобалното затопляне.

Повторното залесяване обаче има и ефект на намаляване на албедото - способността на дадена повърхност да отразява слънчевата радиация, до максимум върху заснежена земя и до минимум за пространства, покрити от вода или гори.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", показва, че проектите за повторно залесяване, които не включват в уравнението изчисляването на албедото, надценяват с 20 до 80 процента благоприятния ефект върху климата от допълнително засадените дървета.

"Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата", казва съавторката на изследването Сюзън Кук-Патън.

Във време, когато много страни са обещали да засадят милиарди дървета, картите, предоставени от изследването, трябва да помогнат за определянето на най-добрите места за залесяване с максимално въздействие върху ограничаването на глобалното затопляне, обяснява изследователката.

Влажната тропическа среда в райони като Амазония и басейна на река Конго позволява високо ниво на съхранение на въглерод при незначително намаляване на албедото, което я прави идеално място за възстановяване на горската покривка.

Същевременно залесяването на тревни площи и савани в умерените ширини може да има обратен ефект, допълва Кук-Патън.

"Наистина не искаме работата ни да бъде обща критика на глобалното движение за залесяване", казва изследователката, посочвайки неоспоримите ползи за хората и планетата, особено чрез подобряването на качеството на въздуха и водата. "Не можем обаче да засаждаме дървета навсякъде. Не разполагаме с достатъчно пари, време, ресурси, хора или семена. Така че става въпрос за максимално оползотворяване на ограничените инвестиции и получаване на най-добрата климатична възвръщаемост на хектар инвестиция", обобщава Сюзън Кук-Патън.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър