Италия отново е в плен на Венецианския карнавал

Любопитно Добави коментар

След като цяла Италия доскоро беше във вихъра на фестивала (този в Сан Ремо), сега предстои тя да е във вихъра на карнавала. От утре, 12 февруари, до 1 март във Венеция започна тазгодишното издание на емблематичния Венециански карнавал.

© Pascal Riben

Миналата година заради пандемията карнавалът беше в онлайн формат, което доста депримира италианците. Тази година той се връща към формата на живо, но знакови прояви все пак няма да се състоят заради антиковидните рестрикции. Няма да има нито "Полет на Ангела", нито "Полет Орела", нито "Полет на Лъва" от камбанарията на площад "Сан Марко" в центъра на града.

Няма да го има и традиционният кортеж на най-красивите 12 момичета, така наречените "Марии на Карнавала". Вместо това утре в една от висшите венециански школи ще има церемония по определянето на тези 12 красавици измежду доста повече участнички в конкурса, а от 19 февруари 12-те финалистки ще участват в събитията на карнавала, които ще се провеждат на емблематични места в града. На 28 февруари в театър "Ла Фениче" ще бъде избрана най-красивата измежду тях.

Всяка година на карнавала има и официално вечерно шоу. Тази година то ще е в ограничен формат в палата "Ка Вендрамин". Гостите там ще трябва да си направят предварителна резервация и имат супер зелен сертификат, тоест само за ваксинация срещу Ковид-19 или за прекарана зараза. Едва тогава те ще могат да се насладят на имерсивен спектакъл, посветен на дългата история на Венеция и създаден от специалистката по подобни шоута Антония Саутер. Спектакълът е насрочено за 19 и 20 февруари, а после за всяка карнавална вечер в периода 24 февруари - 1 март.

Заради антиковидните рестрикции няма да има и традиционно шествие с плаващи платформи из каналите на Венеция. Вместо това ще има зрелищен спектакъл в историческия комплекс "Арсенал". В него ще участва трупата "Опера Фиаме", известна основно със спектаклите си, включващи огън, но и с шоупрограми, вдъхновени от цирковото изкуство и акробатиката, както и компанията "Виорика", която осигурява ефектни водни зрелища за разнородни тържества. Тъй като достъпът до "Арсенал" също ще бъде ограничен, шоуто ще повтаря по два пъти на ден на 18, 19, 20 февруари и в периода 24 февруари - 1 март.

По принцип комплексът "Арсенал" ежегодно приютява част от павилионите на Венецианските биеналета по архитектура и изкуства, редуващи се през две години, а миналата година модна къща "Долче и Габана" представи там една от мъжките си колекции.

За да се избегнат струпване на хора на определени места, организаторите на Карнавала са решили различни шоуспектакли от програмата му да има всеки ден на различни места - по площади и из водещи палати във всички райони на града, както из околните острови, сред които Лидо, Мурано, Бурано, Пелестрина, и из околните градчета, сред които Маргера, Фаваро, Кампалто и др. На площада "Сан Поло" в града пък ще има и ледена пързалка на открито.

Два конкурса за най-красива маска ще се проведат в рамките на фестивала. Единият ще е на площад "Сан Марко" във Венеция, а другият ще бъде в град Местре, с който Венеция е свързана с "Моста на свободата". И в двата случая всеки, който иска да участва, ще може да дефилира сред специално подготвен на двете места за конкурса декор, а снимките с костюма и маската му, ще бъдат качени в сайта на карнавала и всеки който иска ще може да гласува за тях.

Творчески директор на Венецианския карнавал тази година е Масимо Кекето, сценограф на театър "Ла Фениче". А мотото на Карнавала е "Спомни си бъдещето". То е вдъхновено от цитата на Салвадор Дали: "Повече от всичко си спомням бъдещето".

Мотото не е избрано случайно. Самата Венеция е толкова непредвидима колко е и бъдещето. Когато човек върви по уличките на града, може да се озове на площад или на мост, но и на брега на канал. Изобщо не е ясно какво го чака човек зад всеки завой в града, точно както не се знае и какво ни готви бъдещето, смята творческият директор на Карнавала. Освен това Венеция е мястото, където сънят и реалността се смесват, мястото на трайните противоречия, допълва той.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро пък признава, че лично той е направил всичко възможно Карнавалът отново да е на живо, защото така се дава надежда на хората, особено на децата, че нещата ще се нормализират.

През 2020 г. Венецианският карнавал беше последното голямо събитие в Италия, преди страната да навлезе в първия локдаун заради пандемията.

По време на изданието миналата година, което се излъчваше онлайн, пък се появи нов театрален формат - изкуство във витрина, при което разнородни творци представяха таланта си зад витрините на магазини в града.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Италия #Венеция