Германия отрича да планира забрана на породата дакел

Любопитно Добави коментар

Тази седмица германските любители на кучета се разбунтуваха, след като стана ясно, че е възможно страната да забрани отглеждането на дакели. Властите обаче отрекоха да имат подобни намерения, пише Мейл онлайн.

© Sarah Borkner

Предложението, представено в проект на Закон за защита на животните, е в отговор на опасенията, че късите им крака и удълженият гръбнак ги правят уязвими към проблеми с гърба.

Германският киноложки клуб (VDH, Verband für das Deutsche Hundewesen) - основната организация, която представлява интересите на собствениците на кучета в страната, лансира петиция за спасяване на “нашите любими кучета”.

Но според германското министерство на земеделието забраната за развъждане на дакели няма да се случи.

“Няма да бъдат забранявани никакви породи кучета”, заяви говорител пред Би Би Си.

Говорителят на министерството допълни, че в Германия, където съвременната версия на породата е възникнала през XVII в., “винаги ще има дакели“.

“Искаме обаче да предотвратим възможността развъдчиците да деформират кучетата до такава степен, че те да страдат”, добавиха властите.

Сагата датира от началото на тази седмица, когато в германския вестник “Хохрайн“ беше публикувана статия, написана от говорител на VDH. В нея се изразяваха опасения във връзка с новия проект на Закон за защита на животните в страната. Според говорителя законът предлага забрана на “жестокото” развъждане на кучета, които имат “скелетни аномалии”, защото живеят в болка.

По думите му късокраките кучета като бийгъл, джак ръсел териери и шелти (шетландска овчарка) също могат да бъдат забранени за развъждане съгласно закона. VDH стартира и петиция, в която призовава за промени във формулировката на закона, преди той да бъде приложен.

В проекта на Закона за защита на животните са изброени различни характеристики на заболяванията, които водят до забрана за развъждане на кучета, се казва в петицията на VDH.

“За съжаление много от посочените характеристики са неясни и двусмислени. Това оставя много място за тълкуване, което носи риск от неправилни или преувеличени тълкувания и ще доведе до голяма правна несигурност сред правоприлагащите органи, ветеринарните лекари, развъдчиците и собствениците на кучета”, се казва в статията.

Д-р Енико Кубини, унгарска биоложка, която изучава поведението на кучетата в университета “Йотвьош Лоранд“ в Будапеща, поясни, че дакелите са “дълбоко вкоренени в германската култура”. Вместо да се налага забрана, би било по-добре да се въведат по-строги правила за развъдните практики, включително задължителни здравни прегледи, за да се гарантира здравето на кучетата, каза тя пред Мейл онлайн.

“Също толкова важно е да се информират бъдещите собственици на кучета за потенциалните здравословни проблеми на дакелите, за да се гарантира, че те са подготвени за отговорно притежание”, добави д-р Кубини.

В продължение на стотици години дакелите са били развъждани, за да се подчертаят вредните им черти, като например дълъг торс, наподобяващ на наденичка, и къси крака.

За съжаление те страдат от тежки проблеми с гърба поради дългия си гръбнак и изкривените си, закърнели крака, което може да ги направи неспособни да ходят.

Дакелите също са склонни към проблеми с лапите, ставни проблеми и свързани с ахондропластиката патологии, както и PRA - наследствено заболяване на очите.

“Дакелите са порода, която се характеризира с непропорционално дълъг гръб в сравнение с късите си крака”, казва Пол Манктелоу, главен ветеринарен лекар в “Синият кръст“, и обобщава: “Макар че често имат прекрасен характер и сладка външност, те могат да страдат от здравословни проблеми, дължащи се на формата на тялото. Дългият им гръб ги прави податливи на междупрешленни дискови заболявания (приплъзване на дисковете), които могат да доведат до болки в гърба, увреждане на гръбначния мозък, проблеми с ходенето и парализа. Въпреки че често има лечение или операции, които могат да помогнат, може да се наложи кучето да бъде приспано поради сериозността на заболяването му”.

Но д-р Дан О'Нийл, професор по епидемиология на животните в британския Кралски ветеринарен колеж, казва, че здравословните проблеми не са характерни само за дакела.

Всъщност много породи кучета страдат от “екстремна деформация”, при която преувеличената форма, структура или външен вид на тялото могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето и благосъстоянието им.

Други примери за това са мопсът, английският булдог, френският булдог, кокершпаньолът и басетът.

“Може да ни харесва да притежаваме тези кучета, но те не обичат да живеят в тяло, което им създава големи проблеми със здравето и благосъстоянието”, казва в заключение д-р О'Нийл пред Мейл онлайн.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #домашни любимци