Кралят на Испания притежава 2,6 милиона евро, съобщи кралският дворец

Клюки Добави коментар

Испанският крал Фелипе Шести притежава 2,6 милиона евро, съобщи кралският дворец в момент, когато социалистическото правителство се подготвя да приеме правила, целящи да засилят прозрачността в кралското семейство, предаде Франс прес.

© Markus Spiske

Аферите на бившия крал Хуан Карлос подкопаха имиджа на монархията и накараха Фелипе VI да се дистанцира от него. През март 2020 г. той спря годишната дотация на баща си в размер на близо 200 000 евро и обяви, че се отказва от наследството си. Хуан Карлос, централна фигура в прехода към демокрация след смъртта на диктатора Франко през 1975 г., бе принуден да абдикира през 2014 г. в полза на сина си Фелипе Шести заради скандали и разкрития за разточителния му начин на живот.

Днес министър-председателят Педро Санчес се очаква да приеме с указ нови правила, предназначени да засилят "прозрачността, отчетността и ефективността" на испанското кралско семейство "в съответствие с принципите, определени от крал Фелипе Шести".

"Негово Величество кралят, воден от гражданския си дълг, днес отива отвъд конституционните си задължения, като взема лично решение да направи публично достояние имуществото си", обяви кралският дворец в свое изявление в навечерието на тези нови мерки.

Според двореца по-голямата част от активите на краля, около 2,3 милиона евро, са депозити в спестовни сметки от доходите му през последните 25 години, първо като принц на Астурия, а след това, от 2014 г., като крал. Останалите са произведения на изкуството и бижута.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # крал Фелипе Шести