Издателят на биографията на Филип Рот я оттегли

Клюки Добави коментар

Издателят на дългоочакваната биография на Филип Рот оттегля книгата и прекратява връзки с автора й Блейк Бейли, който бе обвинен в сексуални посегателства и насилие, съобщи Асошиейтед прес.

Издателство "Дабъл Ю Дабъл Ю Нортън енд кампъни" преди издаде и мемоарите на Бейли "Прекрасните неща, които планирахме" ("The Splendid Things We Planned").

"Нортън" окончателно се отказва от издаването на "Филип Рот: Биографията" и "Прекрасните неща, които планирахме", мемоарите на Блейк Бейли от 2014 г.", обявиха от издателството. "Бейли може да търси възможности за издаването им другаде, ако реши. Освен това Нортън ще направи дарение в полза на организации за борба срещу сексуалното насилие и за съдействие на пострадали от него", се посочва в комюнике на компанията.

Изненадващото решение последва съобщенията от миналата седмица в американски медии, сред които и Асошиейтед прес, че Бейли, който през 90-те години е преподавал английски език на осмокласници в Ню Орлиънс, се е държал неподходящо с ученици и е търсел сексуални връзки с тях.

Бейли отпадна от клиентите на литературната си агенция "Стори фактори", а издателство "Нортън" спря промоцията на биографията на Филип Рот, една от най-очакваните литературни биографии напоследък.

Бейли, чиято книга за Рот излезе в началото на април, отрича обвиненията. Адвокатът му критикува решението на издателя и подчерта, че биографията на Рот продължава да се продава в чужбина. Тя може да продължи да се разпространява и в САЩ като аудиокнига, която има друг издател.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър