ИКЕА няма да продава алкални батерии за еднократна употреба

Любопитно Добави коментар

ИКЕА премахва от асортимента си алкалните батерии за еднократна употреба до 2021

ИКЕА обяви, че започва да ограничава производството и продажбата на алкални батерии с тенденцията да предлага все повече акумулаторни такива. Това е поредната стъпка към положително влияние върху околната среда, която е част от плана за устойчиво развитие на компанията в световен мащаб.

Глобалният проблем със замърсяването, намаляването на природните ресурси и отделянето на вредни емисии засяга чувствително днешния свят. Основната причина е свърхконсумацията, която е обвързана със закупуване, използване и изхвърляне на продукти от ежедневието. Един от тях е батерията за еднократна упротреба, познатата алкална батерия, чийто живот приключва, когато зарядът й наближи половината от нейния капацитет. Изхвърлянето на еднократните батерии с общите отпадъци и липсата на достатъчно пунктове за рециклирането им довежда до масово замърсяване на почвите и водите.

Поради тази причина ИКЕА предприема малки стъпки за справяне с проблема чрез замяна на алкалните батерии с акумулаторни. Те осигуряват максимално удобство и комфорт чрез възможността за многократно зареждане, като това значително повишава експлоатационния им живот. Специфично свойство на всички акумулаторни батерии, което при алкалните липсва, е работата с едно постоянно ниво на енергия, т.е. те поддържат на едно равнище своята производителност.

„Ползването на акумулаторни батерии носи всички преимущества, от които се нуждае съвременният потребител. Започвайки от спестяването на пари и време, стигайки до високата производителност и приносa им за опазване на околната среда. Ние от ИКЕА подкрепяме устойчивия начин на живот и можем уверено да кажем, че употребата на презареждащи се батерии е в пълно съответствие със съвременните стандарти за устойчиво развитие.“ – коментира Каролайн Рийд, мениджър устойчиво развитие на ИКЕА.

През 2019 г. шведският бранд продаде около 300 милиона алкални батерии в световен мащаб. Изчисленията показват, че ако хипотетично всеки потребител смени алкални батерии ALKALISK с акумулаторни LADDA и ги зарежда само 50 пъти, намаляването на отпадъка глобално ще бъде до 5000 тона на годишна база. А една батерия LADDA би могла да се зарежда до 500 пъти.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #ИКЕА #алкални батерии