Храната в IKEA - 50% на растителна основа

Любопитно Добави коментар

Като един от най-големите доставчици на храни в света, IKEA прави следващата стъпка към превръщането на здравословната и устойчива храна в по-достъпна и желана за много хора. Чрез добавяне на повече опции към менюто в ресторантите на IKEA, които са едновременно по-питателни и вкусни, IKEA се надява да вдъхнови по-здравословен и устойчив избор.

Повече храна на растителна основа в IKEA

Повече храна на растителна основа в IKEA

© IKEA

Новите ангажименти за храната в IKEA ще бъдат въведени до 2025 г и включват:

  • 50% от основните ястия, предлагани в ресторантите, трябва да са на растителна основа, а 80% да бъдат нечервено месо;
  • 80% от всички пакетирани храни да са на растителна основа;
  • 80% от всички основни ястия, предлагани в ресторантите, за да изпълнят нормата на IKEA Balanced Meal за по-здравословна храна.

През 2019 г. над 680 милиона клиенти на IKEA са oпитали предлаганата от IKEA храна в ресторантите, бистрата и шведските пазари на храни. Като глобален бизнес, IKEA има голяма отговорност - и възможност - да направи положителна промяна и да вдъхнови по-здравословен и устойчив начин на живот.

Днес хората с по-ограничени финансови възможности най-трудно си позволяват здравословни и устойчиви продукти и услуги. Неотдавнашно проучване на 27 000 души в 27 държави потвърди, че трима от четирима души искат да намалят значително въздействието си върху околната среда и значителен брой месоядни биха искали да преминат към алтернативи на растителна основа, ако те имат еднакво добър вкус и имат еднаква цена и хранителна стойност.

Проучването също така показа, че компаниите трябва да играят важна роля в превръщането на потребителските мисли и ценности в действие, като правят устойчивите опции по-достъпни.

„IKEA иска да направи здравословния и устойчив избор най-желания вариант, като например демонстрира, че растителната храна може да бъде наистина вкусна. Изследванията потвърждават важността да се направят устойчивите продукти достъпни и желани и IKEA наистина може да направи стъпка в тази посока. По-устойчивият избор не трябва да бъде лукс за малцина. Тя трябва да бъде част от ежедневието на хората “, казва Лена Прип-Ковач (Lena Pripp-Kovac), главен директор по устойчивост в Inter IKEA Group.

Традиционното кюфте ще остане в менюто. Но през последните няколко години IKEA се зае да разработи по-вкусни и достъпни опции на растителна основа и да оспори иконите за месо, като например вегетарианско кюфте, пилешко кюфте, вегетариански хот-дог и кюфте от сьомга. Най-новият пример е растителното кюфте HUVUDROLL - по-устойчива опция за много любители на кюфтета, която има само 4% от климатичния отпечатък на традиционното кюфте, без да прави компромис с вкуса и текстурата.

Според скорошни проучвания яденето на по-малко червено месо и повече плодове и зеленчуци е полезно както за хората, така и за планетата. Днес хранителната система допринася с 25-30% от глобалните парникови емисии, а значителна част идва от животновъдството.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #ИКЕА