Дигитален автопортрет на Едуард Сноудън беше продаден за милиони

Клюки Добави коментар

Едуард Сноудън получи огромна сума, която ще дари на журналистическата си фондация, от продажбата на търг на дигиталния си автопортрет с незаменим токен, който беше купен за равностойността на 5,5 милиона щатски долара от криптовалутата етериум, съобщи ДПА.

Сумата е предназначена за фондацията "Свобода на словото", която Сноудън оглавява от 2017 г. Автопортретът е съставен от страници от американски съдебни документи - от решението, обявило събирането на телефонни данни от Агенцията за национална сигурност в САЩ като незаконно.

Едуард Сноудън (Edward Snowden) продаде портрета като незаменим токен (NFT) с дигитален сертификат, който гарантира, че това е оригиналът, макар и да е възможно да има произволен брой идентични копия. Сноудън стана световноизвестен през 2013 г., когато разкри програмата за повсеместно електронно следене в САЩ и изнесе пред журналисти класифицирана информация на Агенцията за национална сигурност, на която беше сътрудник. САЩ заведоха дело срещу него, защото той е подписал споразумения с Агенцията за национална сигурност и ЦРУ да не разкрива поверителни информация. Той избяга от САЩ през 2013 г., първо в Хонконг, а след това в Русия, за да избегне екстрадиция към САЩ.

Пазарът на незаменими токени от няколко месеца е във възход. На 11 март творба "Всекидневия - Първите 5000 дни" на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл, беше продадена за близо 70 милиона долара от тръжната къща "Кристис".

Индийски милионер е купил цифровата творба за 60 милиона евро

Вижте повече

Индийски милионер е купил цифровата творба за 60 милиона евро

Индийският милионер Вигнеш Сундаресан разкри, че той е купил цифровото произведение на изкуството, продадено миналата седмица на търг на "Кристис" за 69,3 милиона щатски долара (58,2...

Цифрова творба на хуманоидния робот София се предлага на търг

Вижте повече

Цифрова творба на хуманоидния робот София се предлага на търг

Роботизираната художничка София, чието първо цифрово произведение на изкуството предстои да бъде предложено на търг, казва, че е почерпила вдъхновение за творбата си от хората и...

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Едуард Сноудън