Учени разчетоха "езика" на кучешката опашка

Любопитно Добави коментар

Начинът, по който кучетата махат с опашките си, издава техните чувства, установиха изследователи от Китайската академия на науките, пише "Дейли мейл".

© Artem Beliaikin

Авторите на изследването са използвали система за проследяване на движението, за да анализират 21 000 махания на опашката на десет кучета от породата бигъл. По време на експеримента животните са прекарали три дни с непознати хора, които са им показвали добро отношение - галили са ги, хранили са ги и са си играли с тях.

Изследователите са установили, че когато кучетата се срещат с непознати, те махат с опашка наляво. Когато обаче виждат хора, с които са общували преди, движенията на опашката им са насочени предимно надясно.

Според специалистите кучетата махат с опашка на дясната страна поради активирането на лявото полукълбо на мозъка, което обработва положителните емоции. Това означава, че ако маха с опашка надясно, домашен любимец е щастлив и доволен. Ако опашката му се върти повече наляво, може да се предположи, че кучето е нервно или уплашено.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър