Учени отчитат повишение на раждаемостта при гренландските китове край Канада

Любопитно Добави коментар

Учени отчитат повишение на раждаемостта сред гренландските китове край бреговете на Канада, съобщи ТАСС, позовавайки се на канадския телевизионен канал Си Ти Ви.

© Todd Cravens

Мойра Браун от Института за изучаване на китовете в Канада напомня, че репродуктивният сезон при гренландските китове продължава от средата на ноември до средата на април. Към настоящия момент край атлантическия бряг на Канада специалистите са преброили 9 новородени. "Всяко малко е много ценно и ни дава надежда за бъдещето на вида. Последните 10-12 години бяха тежки за гренландските китове от гледна точка на раждаемостта", казва Мойра Браун.

По думите на специалистката до средата на април новородените може да станат над 20. Според информация на института през 2018 г. не е регистрирано нито едно раждане на гренландски кит. През 2019 г. са родени 7 малки, през 2021 г. - 20, а през 2022 - 15.

Според данните в северната част на Атлантическия океан са останали 340 гренландски кита, от които стотина са млади женски. За последните години край атлантическите брегове на САЩ и Канада са загинали не по-малко от 34 представители на вида. В повече от половината случаи причината за смъртта са риболовни мрежи или сблъсък с плавателен съд.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър