Себастиан Кнауер ще свири на откриването на сезона на Софийската филхармония

България Афиш Добави коментар

Двукратният носител на "Ехо класик" се е съгласил да замени пианиста Стивън Ковачевич, след като стана ясно, че заради противоковидните мерки неговото влизане в страната е под въпрос, съобщават от Софийската филхармония.

Кнауер е пренаредил бързо ангажиментите си, за да може да вмести София в натоварената си програма. Под диригентството на Адриан Прабава той ще представи Концерт за пиано номер 9 от Моцарт.

Богатата биография на германския виртуоз се простира в трийсет години на сцените на престижни места като Берлинската филхармония, Гевандхаус - Лайпциг, Концертгебау- Амстердам, Театър Шанз-Елизе в Париж, Тонхале - Цюрих, Концертхаус във Виена, Линкълн център в Ню Йорк и много други. Един от най-известните Моцартови специалисти, той е изсвирил пълния цикъл от 27 концерта за пиано на Моцарт с Хамбургската филхармония и всички концерти на Хайдн с Бамбергските симфоници, като и в двата случая дирижира оркестъра от пианото.

Широкият и многостранен репертоар на Себастиан Кнауер е отразен в 15-те му компактдиска до момента. За своя диск UberBach е награден с наградата "Ехо класик".

Работи с лейбълите "Берлин класик", "Уорнър класик", "Дойче грамофон" и "Наксос". Съвместният му проект с Даниел Хоуп, озаглавен "Изтокът среща Запада", получава награда "Ехо класик" и номинация за "Грами". Радва се на близки работни отношения и приятелство в продължение на много години с британския диригент сър Роджър Норингтън. През 2006 г. те издават компактдиск на Моцарт заедно Камерата Залцбург, който е оценен критиците като един от най -добрите записи на Моцарт за всички времена.

Като поклонник на камерната музика, той участва в многобройни проекти с такива изтъкнати колеги като струнния квартет Емерсон, квартет Филхармония Берлин, Рене Капусон, Сабине Майер, Албрехт Майер, Херман Прей, както и с хореографа Джон Ноймайер.

Силно ангажиран със социални каузи, той участва в много благотворителни събития. На 13 юли 2017 г. организира, заедно с вестник "Хамбургер Абендблат", специален концерт в голямата зала на новата "Елбфилхармония" в Хамбург. На него свири пред над 1000 полицаи и техните партньори. Той нарича концерта Respekt.

Още от 2001 г. организира множество образователни програми Wort trifft Musik (Дума среща музика), които винаги се фокусират върху един конкретен композитор. Себастиан Кнауер поема лична отговорност за писмените текстове, описващи подробно живота на композитора, които след това се рецитират на сцената от популярните немски актьори Мартина Гедек, Ирис Бербен, Катя Риман, Клаус Мария Брандауер и Улрих Тукур.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Софийската филхармония