Роувърът "Пърсивиърънс" записа звуците от движението си по Марс

Технологии Любопитно Добави коментар

Роувърът "Пърсивиърънс" записа звуците от движението си по Марс - стържене, скърцане и дрънчене, което на Земята би било доста обезпокоително, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Пърсивиърънс/Perseverance

Пърсивиърънс/Perseverance

© NASA
"Ако чуя тези звуци, докато шофирам автомобила си, бих спрял веднага, за да повикам пътна помощ - казва инженерът от мисията Дейв Грюъл в изявлението на НАСА. - Но ако се замислиш какво чуваш и къде е записано, става съвсем логично".

Микрофонът на роувъра беше предназначен да запише спускането му на Червената планета. Специалистите от мисията обаче искаха да чуят и как се движи по повърхността. Записът - общо 16 минути от първото придвижване на "Пърсивиърънс" (Perseverance) на 27,3 м на 7 март, беше разпространен от НАСА в сряда.

"Много хора не осъзнават, че колелата са метални, когато видят снимките - каза Ванди Верма, "шофьорът" на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в пасадена. - Когато тези колела се движат по скали, всъщност е много шумно".

"Пърсивиърънс" - най-големият и авангарден роувър на НАСА на Марс, кацна близо до делтата на древна река на 18 февруари, за да търси признаци за съществувал в миналото живот. От най-обещаващите скали ще бъдат взети проби, които да бъдат донесени на Земята.

Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането. Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване на 4 март. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят.

Преди да започне да изследва скалите, "Пърсивиърънс" ще пусне мини-хеликоптера "Инджинюъти" следващия месец, за да направи първия контролиран полет на друга планета.

"Пърсивиърънс" ще изследва Марс поне две години.

Марсоходът на NASA Пърсивиърънс (Perseverance) прави тази снимка с помощта на бордовата му лява навигационна камера (Navcam). Камерата е разположена в...

Марсоходът на NASA Пърсивиърънс (Perseverance) прави тази снимка с помощта на бордовата му лява навигационна камера (Navcam). Камерата е разположена високо на мачтата на ровера и подпомага управлението му. 7 март 2021 г..

© NASA/JPL-Caltech
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Космос #Марс