Отгледано в лаборатории пилешко месо вече и в ресторантите

Любопитно Добави коментар

За първи път ще се продава отглежданото в лаборатории месо.

© Léo Roza / Unsplash

Американската компания Eat Just ще започне да предлага отглеждано в лаборатория пилешко месо в Сингапур. Месото ще бъде под формата на пилешки хапки и ще се продава в ресторант в Сингапур в най-близко бъдеще.

Продуктът ще бъде значително по-скъп от нормалното пиле, докато производството му се увеличи, но според Eat Just в крайна сметка ще бъде по-евтино.

Месото е преминало проверка за безопасност от Сингапурската агенция по храните и одобрението. Според компанията това може да отвори вратата към бъдеще, където цялото месо ще се произвежда, без да се убиват животни.

Въпреки че има много други компании, които работят върху отглеждани в лаборатории меса, използвайки различни техники, Eat Just описва прегледа и одобрението от регулаторните органи на Сингапур като „първо в света“.

Нито едно пиле не убито, за да се добият клетките, използвана за производство на култивирано месо от Eat Just. Клетките се набавят чрез методи, които могат да включват биопсия от живо животно. Хранителните вещества, необходими за растящите клетки, са само от растения.

Eat Just вече има опит в продажбата на продукти, които не са животински, като яйцата на растителна основа и веган майонезата. Друга компания, Supermeat.com в Израел, току-що започна безплатни публични дегустации, включващи „хрупкаво култивирано пиле“.

В момента около 130 милиона пилета и 4 милиона прасета се избиват всеки ден за месо. От всички бозайници на Земята 60% са добитък, 36% са хора и само 4% са диви.

Поредица от научни изследвания показват, че хората в богатите страни ядат повече месо, отколкото е здравословно за тях или за планетата. Изследванията показват, че намаляването на консумацията на месо е жизненоважно за справяне с климатичната криза и някои учени казват, че това е най-доброто еднократно екологично действие, което човек може да бъде предприето.

В световен мащаб повече от две дузини фирми тестват лабораторно отгледана риба, говеждо и пилешко месо, надявайки се да пробият в сегмент на алтернативния пазар на месо, за който се смята, че ще струва 140 млрд. долара до 2029.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър