Почина единствената котка в норвежкия Шпицберген

Любопитно Добави коментар

В Норвегия почина известната котка Кеша (Kesha), която се преструваше на полярна лисица.

Кеша беше туристическа атракция

Кеша беше туристическа атракция

© visitsvalbard.com

На норвежкият архипелаг Шпицберген (Svalbard) е забранено отглеждането на котки, но работници намерили и записали Кеша като полярна лисица. Котаракът стана знаменитост. За снимка с него туристите се редяха на опашка. Но старостта взе своето и Кеша отлетя към вечните котешки полета.

В архивите на музея на Шпицберген има много снимки на котки, които са били откривани поне толкова често, колкото северните елени, но през 1992 години котките са били забранени на архипелага. Това не е акт на омраза към котките, властите просто преценили, че е опасно за домашни любимци да живеят там поради заплахата от разпространение на бяс (от лисици) и ехинококоза (от мишки).

Шпицберген е норвежки архипелаг между континентална Норвегия и Северния полюс. Един от най-северните населени райони в света, той е известен със своя пресечен, отдалечен терен от ледници и замръзнала тундра, приютяваща полярни мечки, северните елени на Шпицберген и арктическите лисици. Северното сияние се вижда през зимата, а лятото носи „полунощното слънце“ - слънчева светлина 24 часа в денонощието.

Полярните мечки се чувстват като истински собственици на архипелага и затова на всички местни жители се препоръчва да носят огнестрелно оръжие със себе си в случай на неочаквана среща. Факт е, че ако убиете мечка ще трябва наистина да докажете, че животът ви е бил в опасност.


Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Котки