Започна клинично изпитание на ваксина срещу алергия към котки

Здраве Добави коментар

Френско-канадската фармацевтична компания "Ангани" започна първото клинично изпитание на човешка ваксина за лечение на алергия към котки, съобщи АФП.

© Severin Demchuk

Кандидат-ваксината ANG-101 се основава на разработването на "биочастица, която имитира формата и размера на вирус и чиято повърхност е покрита с хиляди копия на главния алерген на котката - протеина Fel d1", обяснява компанията.

Първите доброволци за клиничните изпитания са набрани в лондонската болница "Роял Бромптън".

При тестването върху животни лечението предизвиква "много високо производство на антитела, способни да блокират алергичната реакция", казва съоснователят на "Ангани" Лопс Файе пред АФП.

Сегашното лечение на алергии се състои в инжектиране на нарастващи дози екстракти от алергени. Това се нарича десенсибилизация, дълъг и не винаги ефективен процес. Антихистамините също се използват за облекчаване на симптомите на алергията.

"ANG-101 е първата от портфолиото ваксини в процес на разработка, насочени към основните алергии при хората и животните компаньони", посочва Луи-Филип Визина, президент и главен изпълнителен директор на "Ангани".

Технологията е разработена във Франция от френския стартъп "Ангани Дженетикс", който е създаден през 2010 г. и става "Ангани", след като преминава под канадска собственост през 2017 г.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Котки