"CODA: Дете на глухи родители" спечели "Оскар" за най-добър филм

Афиш Добави коментар

След филмова година, преминала често в отсъствието на публика, наградите "Оскар" за първи път присъдиха топ отличието си за най-добър филм на продукция на стрийминг платформа - драматично-комичната история за съзряването "CODA: Дете на глухи родители" на режисьорката Шан Хедър.

В наградния сезон, чиято кулминация са "Оскар"-ите, "Силата на кучето", мрачен и психологически уестърн за токсичната мъжественост, режисиран от Джейн Кемпиън, беше считан за основен претендент за най-добър филм. От Нетфликс предвкусваха историческа победа, която обаче им се изплъзна за пореден път.

Конкуренцията за водещия приз на киноакадемията се засили през последните седмици, когато сериозна заявка за победа даде филм, считан за аутсайдер. "CODA: Дете на глухи родители" - драматична комедия, наситена с емоции и оптимизъм, която спечели множество награди, присъждани от професионалните организации на американската филмова индустрия.

Наблюдателите отчетоха "силна динамика" в полза на "CODA: Дете на глухи родители" - позитивен и успокояващ филм, появил се като светъл лъч след изминалите две трудни години.

Макар мнозина да сипеха хвалебствени слова за "Силата на кучето", филмът на Джейн Кемпиън не допадна на други, които го упрекнаха в клинична студенина и липса на емоции.

Embed from Getty Images

Друг "коз в ръкава" на "CODA: Дете на глухи родители" беше, че става въпрос за независим нискобюджетен филм, който тази година беше възприеман като аутсайдер и който като такъв можеше да привлече симпатиите на имащите право на глас.

Стана ясно също, че някои членове на американската киноакадемия все още не са склонни да гласуват за продукция на водещия стрийминг гигант Нетфликс във топ категория за най-добър игрален филм. В крайна сметка имащите право на глас отдадоха предпочитанията си на "CODA: Дете на глухи родители", който се излъчва от друга стрийминг платформа - Епъл Ти Ви плюс.

Останалите продукции, освен "CODA: Дете на глухи родители, които се съревноваваха за топ отличието, бяха "Силата на кучето", "Белфаст", "Не поглеждай нагоре", "Карай колата ми", "Дюн", "Методът Уилямс", "Лакрицова пица", "Алеята на кошмарите" и "Уестсайдска история".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър