Чревните бактерии се определят от гените

Любопитно Добави коментар

Учени от университета на Нотр Дам, Индиана, установиха, че чревните бактерии се определят от гените, съобщи "МедикълЕкспрес".

© Christopher Campbell

Изследователите са стигнали до това заключение, след като са анализирали над 16 000 проби, събрани 14 години от павиани в кенийския национален парк "Амбосели". Оказало се, че наследствеността се променя с течение на времето, през сезоните и с възрастта. Някои от характеристиките на чревните бактерии се наследяват, както при павианите, така и при хората, твърдят американските учени.

Досега се смяташе, че чревните бактерии се влияят основно от начина на живот, консумираната храна и приеманите лекарства.

"Околната среда играе по-голяма роля от гените при формирането на бактериите. Проучването обаче ни отдалечава от идеята, че гените имат много малка роля", казва Елизабет Арчи от Катедрата по биология и водещ учен на изследването.

Досега се смяташе, че само между 5 и 13 процента от чревните бактерии са наследствени, но Арчи и изследователският й екип мислят, че ниският процент е резултат от "моментна снимка". При всички предишни проучвания са изследвани бактерии само в рамките на един времеви период.

Заключенията на изследователите са публикувани в сп. "Сайънс".

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър