Американска компания се опитва да възстанови изчезналия вълнест мамут

Любопитно Добави коментар

Вълнестият мамут е изчезнал преди четири хиляди години, но може отново да се появи - това е предизвикателство пред американска компания, която се опитва да възстанови вида чрез генетични техники, съобщи АФП.

© John Benitez

Компанията "Колосал" обяви, че ще приложи практичен и ефикасен модел за възстановяване на изчезнал животински вид и за първи път ще използва съвременни техники за генна модификация, за да реинтегрира вълнестия мамут в арктическата тундра.

Идеята за възстановяване на изчезнали видове с помощта на генетиката не е безспорна в научните среди, като някои изследователи се тревожат от рисковете от прилагането й.

Компанията, създадена от предприемача Бен Лам и генетикът Джордж Чърч, планира да интегрира секвенирани гени от ДНК на вълнест мамут от открити фосили в сибирската почва с генома на азиатски слон.

ДНК на слоновете и на вълнестия мамут имат 99,6 на сто сходство. Създаването на хибридното животно и въвеждането му в тундрата ще даде възможност за "възстановяване на изчезнали екосистеми, които биха могли да спрат и дори да обърнат ефекта от климатичните промени", уверяват от американската компания. Тя е набрала 15 милиона щатски долара частно финансиране, за да осъществи целта си, посрещана от някои експерти със скептицизъм.

"Много проблеми ще възникнат в този процес", каза биоложката Бет Шапиро пред в. "Ню Йорк таймс".
"Това не е възстановяване на изчезнал вид. На Земята никога вече няма да има мамути. Ако опитът успее, това ще е химерен слон, напълно нов, синтетичен и генномодифициран организъм", написа в Туитър Тори Херидж, биолог и палеонтолог в лондонския природонаучен музей.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър