22 февруари ден на котките в Япония

Любопитно Добави коментар

Японците казват, че едно посещение на остров Ташироджима заменя 10 психотерапевтични сесии. Факт е, че островът не се управлява от хората, а котки.

На 22 февруари японците празнуват Деня на котките

На 22 февруари японците празнуват Деня на котките

© Cédric VT

На 22 февруари японците празнуват Деня на котките, неформален празник, посветен на едно от най-популярните домашни животни.

Въпреки че котките са популярни по целия свят, японците изглежда имат специална привързаност към тях. Япония има най-много котки на глава от населението в света. В Япония има специални кафенета с котешка тематика и дори два острова, обитавани от котки - Ташироджима и Аошима. А манеки-неко (призоваваща котка) е обикновен японски талисман, за който се смята, че носи късмет.

Нищо чудно, че нацията, която толкова обича котки, има специален празник, посветен на тях. Денят на котките в Япония е известен алтернативно като „Nyan Nyan Nyan Day“. „Nyan“ е японският еквивалент на „мяу“, шумът, издаван от котките, а „ni“ е японската дума за номер две.

22 февруари (написано на 22/2) се произнася „ni ni ni“, което очевидно прилича на „nyan nyan nyan“. Вероятно затова 22 февруари се превърна в празник с котешка тематика.

Първото писмено споменаване на празника датира от 1987 г., въпреки че Денят на котките вероятно е възникнал много по-рано. По този повод се провеждат специални събития от зоомагазини, сдружения на собственици на котки и др. Много хора публикуват снимки и видеоклипове на своите котки в Интернет, за да отпразнуват Деня на котките.

Международен ден на котките е на 8 август.
© 暇・カキコ

Аошима (Aoshima), известен още като Котешкия остров, се намира в префектура Ехиме (Ehime Prefecture), Япония. Островът е известен с големия си брой котешки жители. Съобщено е, че котките превишават броя на хората в съотношение между 10 към 1, но тъй като много възрастните жители на острова са починали, съотношението значително се е увеличило до почти 36 към 1.

Ташироджима (Tashirojima) е малък остров разположен в Тихия океан край полуостров Ошика. Това е обитаван остров, въпреки че населението е доста малко. Той е станал известен като „Котешки остров“ благодарение на голямата си популация бездомни котки, която процъфтява в резултат на местното вярване, че храненето на котки ще донесе богатство и късмет. Популацията на котките сега е по-голяма от човешката популация на острова. На острова няма домашни кучета поради голямата популация на котки.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Котки