В Ню Йорк поднасят ваксина със серенада

Любопитно Добави коментар

Музика на Вивалди, Моцарт и Бах посреща стотици току-що ваксинирани срещу Covid-19 американци в залата за наблюдения на един от най-големите имунизационни центрове срещу Covid-19 в Ню Йорк - в конгресния център "Джейкъб Джавитс".

Мнозина се спират, за да запишат петимата музиканти, които свирят на живо.

За хората, направили първи стъпки към защита от новия коронавирус, да чуят музикално изпълнение на живо на мястото, където имаше полева болница в разгара на пандемията, е подходящ акомпанимент на изпълващата ги надежда. За музикантите е дори нещо повече.

За пианистката Барбара Подгурски изпълненията във ваксинационния център са първата й изява пред публика от миналата пролет. "Три месеца не бях свирила на пиано, защото се чувствах безнадеждно. Реакцията на публиката? Не я бях чувала цяла година. Осъзнаваш колко голяма нужда от музика имат хората, за да усетят красота и магия. Музиката дава надежда".

Изпълненията са част от поредица всекидневни двучасови концерти, организирани от благотворителната организация "Пей за надежда" и цигуларката Виктория Патерсън, която основава своя неправителствена организация "Музика и медицина".

Патерсън казва, че много музиканти са останали без работа, откакто сцените в града бяха затворени миналата пролет. Нейни приятели били принудени да продадат любими инструменти, за да посрещнат разходите си.

Музикантите получават хонорари за концертите във ваксинационния център. Сред изпълнителите на концерт неотдавна била и цигуларката Кейти Кресек, концертмайстор на номинирания за награда "Тони" бродуейски мюзикъл "Мулен руж". Преди пандемията календарът ѝ е запълнен, включително с изпълнения в Нова Зеландия и Австралия. Но когато пандемията настъпила, "в рамките на две седмици всичките ми ангажименти за предстоящата година бяха отменени".

За концерта във ваксинационния център тя казва, че "емоционално усетих, че давам принос в това мащабно усилие. Почувствах огромно удовлетворение, че помагам", каза тя.

"Всички ние претърпяхме толкова много загуби тази година. Толкова е емоционално да дойда тук и да се ваксинирам с нещо, което не съществуваше, когато баща ми се разболя от Ковид", казва Джанет Хайт, която слуша музикантите, след като е била ваксинирана. Тя добавя, че изпълненията им й действат успокояващо и вдъхновяващо.

"Последната година тук беше много стресираща и психическото здраве на хората страда. Но когато идват тук да се ваксинират, тази среда се изпълва с надежда, защото това е начин да се сложи край на пандемията", каза д-р Азматула Хусаини от ваксинационния център.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #ваксина