Обичта на стопаните окуражава котките да драскат мебелите

Любопитно Добави коментар

Бразилски специалисти са направили проучване и са установили, че колкото по-голяма емоционална привързаност проявяват хората към котките си, толкова по-вероятно е те да драскат мебелите, пише "Дейли мейл".

© Milada Vigerova

Авторите на изследването от университета на Рио Гранде до Сул не крият изненадата си от неочакваното откритие. "Учудващо е, че драскането на мебелите и повреждането на вещите са пряко свързани с по-високата степен на емоционална близост. Собствениците, които не съобщават за подобно поведение, демонстрират по-ниски нива на привързаност", пишат бразилските учени в сп. "Journal of Veterinary Behaviour".

В проучването са участвали 500 собственици на котки в Бразилия. По-голямата част от тях (90 процента) са били жени, при които е отчетено по-високо ниво на емоционална привързаност, отколкото при мъжете. Фактори като наличието на други домашни любимци и чести посещения при ветеринар също са се оказали пряко свързани с по-голямата емоционална близост.

Учените след това са съпоставили нивото на привързаност с моделите на поведение на котките. Изследователите са установили, че честотата на вокализацията или агресивността не се влияят от привързаността, но при силна емоционална връзка котките са склонни по-често да повреждат мебелите.

Експертите все още нямат обяснение за тази зависимост, но предполагат, че стопаните, които обичат котките си повече, проявяват по-голяма толерантност към пакостите на своите питомци.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #домашни любимци