Необичайни растителни видове се появиха в Непал заради глобалното затопляне

Любопитно Добави коментар

Необичайни растителни видове се появиха в най-стария национален парк в Непал в резултат на глобалното затопляне, съобщи Фондация Томпсън Ройтерс.

© Manuel Meurisse

Големи площи от парка Читван в южната част на Непал са покрити с моминска вратига - многогодишно растение, което е от семейството на маргаритките. До съвсем скоро то е било рядко срещано в непалския парк, а сега създава сериозни проблеми на управата.

Растенията, които не са типични за Непал, се разпространяват бързо в последните години и в известна степен това се дължи на покачването на температурите, обяснява професорът по ботаника Бхарат Бабу Шреста от университета Трибхуван, намиращ се в покрайнините на столицата Катманду.

"Променящият се климат изглежда е благоприятен за растения, които не са местни, за да се развиват по-бързо", казва експертът.

Необичайните растения в парка Читван, чиято площ е 950 кв. километра, са избуяли в много пасища и влажни зони. Те пък осигуряват храна и подслон на емблематичните представители на дивата природа, обитаващи парка.

Този проблем се наблюдава в паркове и резервати по целия свят заради глобалното затопляне, обясняват експертите.

"Паркът е изправен пред загуба на местообитания с будеща тревоги скорост", притеснен е Ананат Баран от управата на Читван. "Загрижени сме за бъдещето на дивата природа."

В последното десетилетие тревните площи на парка са нападнати от растения като моминска вратига, лантана, азиатската лоза-плевел Persicaria perfoliata и плевели от вида Chromolaena odorata, които са смятани за едни от създаващите най-много проблеми, казва още Барал.

В резултат на това части от тревните площи на непалския парк, използвани за храна от обитателите на дивата природа като индийски носорози, елени и антилопа, частично или напълно са изчезнали.

Според последното картографиране на пасищата, което е от 2016 г., площта на парка и неговата буферна зона, покрити с трева, са се свили до 6% спрямо 20% през 1973 г.

Борбата с инвазивните растения води до сериозно увеличаване на разходите за поддръжка. Около 40% от бюджета за развитите на парка Читван отиват за почистване на плевелите и нетипичните за райони растения.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър