Недостигът от витамин D не води до повишен риск от заболяване от COVID-19

Здраве Добави коментар

Американски изследователи не откриха никакви свидетелства за това, че недостигът от витамин D увеличава шансовете от заболяване от Ковид-19, пише списанието на Американската медицинска асоциация.

© Thomas Park

Екип медици от компанията "Куест даягностикс" под ръководството на Ли Юнхун проследил как концетрацията на витамин D в организма на сътрудниците на корпорацията и на членовете на техните семейства влияе върху риска им от зараза с COVID-19.

В изследването взели участие над 189 хиляди пълнолетни американци. Те още от август миналата година се съгласили да им бъдат измерени концентрациите на витамин D и да си направят тестове за Ковид-19. В следващите месеци над 900 сътрудници на компанията и техни родственици се заразили с новия коронавиряс. Това позволило на учените да оценят дали недостигът или излишъкът от витамин D влияе на инфекциите. Успоредно с това учените оценили как другите рискови фактори се отразяват на този процес. Сред тях фигурирали диабетът, затлъстяването, мъжкият пол, вредните навици, хипертонията и др.

От една страна било забелязано, че излишък на витамин D бил регистриран при непропорционално висока част на носителите на коронавируса - около 65 процента. А сериозен недостиг на витамина бил наблюдаван при 29 процента от преболедувалите.

При следващ анализ на другите странични фактори станало видно, че необичайно ниските нива на витамин D били наблюдавани при хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хипертония, а също така и за пушачите и за американците от азиатски или африкански произход, водещи застоял начин на живот.

Когато учените отчели всички съвпадения те стигнали до извода, че ниските концентрации на витамин D в организма фактически не влияят на това колко често хората се заразяват от COVID-19.

Резултатите от изследванията поставят под съмнение теорията свързваща нееднаквата скорост на разпространение на вируса по света с локалните различия в типичната концентрация на витамин D в организма на местните жители.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #covid-19 #коронавирус