Кардиолози изследват нова хипотеза за въздействието на КОВИД-19 върху сърцето

Здраве Добави коментар

При пациенти, прекарали КОВИД, може да има два пъти по-голяма вероятност да имат нездрави ендотелни клетки, които покриват вътрешната част на сърцето и кръвоносните съдове, установи изследване на специалисти от Хюстънската методистка болница, цитирано от "МедикълЕкспрес".

© Robina Weermeijer

Това откритие предлага нов ключ към разбирането на влиянието на КОВИД-19 върху сърдечносъдовото здраве.

В новото проучване, публикувано в специализираното изданиe на американския колеж по кардиология "JACC: Cardiovascular Imaging", специалисти от болницата в Хюстън изследват състоянието на коронарните микросъдове на 393 пациенти с предшестваща инфекция от новия коронавирус, които са имали продължителни симптоми. Това е първото публикувано проучване, което свързва намаления кръвоток в организма с КОВИД-19.

С помощта на позитронно-емисионна томография (ПЕТ), изследователите установяват 20% намаление на способността на коронарните артерии да се разширяват - състояние, известно като микросъдова дисфункция. Те също така установили, че пациентите, прекарали КОВИД-19, е по-вероятно да имат намален резерв на миокардния поток и промени в кръвния поток в покой и при стрес, което е е свързано с по-висок риск от неблагоприятни сърдечносъдови събития.

"Бяхме изненадани от последователността на намаления кръвен поток при пациентите след КОВИД в рамките на проучването", каза един от авторите на изследването д-р Муаз Ал-Малла, директор на сърдечносъдовата PET диагностика в Сърдечносъдовия център Де Бейки в болницата и президент на Американското дружество по нуклеарна кардиология. "Резултатите поставят нови въпроси, но също така ни помагат да се насочим към по-нататъшно изучаване на кръвния поток при пациенти с постоянни симптоми на КОВИД-19."

Дисфункцията и възпалението на ендотелните клетки е добре познат признак на острата инфекция с КОВИД-19, но малко се знае за дългосрочните ефекти върху сърцето и съдовата система.

Неотдавнашно проучване, проведено в Нидерландия, установи, че 1 от 8 души е имал продължителни симптоми след КОВИД. Лекарите продължават да регистрират пациенти със симптоми като задух, сърцебиене и умора след прекарване на инфекцията, но причината за продължителния КОВИД остава неизвестна.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се документира мащабът на микросъдовата дисфункция и да се определят стратегии за подходяща ранна диагностика и лечение. Например намаленият резерв на миокардния поток може да се използва за определяне на риска за пациента при поява на симптоми на коронарна болест над установените рискови фактори, което може да стане доста важно при справянето с дълъг КОВИД.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #коронавирус