Бананите могат да намалят възпаленията в организма, установиха учени

Здраве Добави коментар

Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция, са установили, че храните, богати на устойчиво нишесте като банани, бобови растения и други могат да намалят възпалението в организма и да подобрят храносмилателните функции, пише сп. "Фронтиърс ин нютришън".

© Giorgio Trovato

Френските специалисти са направили научен преглед на изследвания, които разглеждат свойствата на устойчивото нишесте и влиянието му върху човешкото здраве. Този вид нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими. Механизмът на действие на устойчивото нишесте е подобен на принципа на усвояване на диетичните фибри (влакнини). Когато попадне в дебелото черво, то се превръща в храна за полезните бактерии.

Направеният преглед показва, че положителният ефект на устойчивото нишесте върху чревния микробиом също така насърчава доброто храносмилане и намалява риска от запек и подуване на корема.

Според други изследвания, включени в обзора, консумирането на тези храни може да намали и възпалението в организма. Това най-вероятно се дължи на техните антиоксидантни свойства - способността да неутрализират окислителното и увреждащо клетките действие на свободните радикали и други вещества.

Богати на устойчиво нишесте са бананите, сладките картофи, бобовите растения, белият ориз, царевицата и кашуто.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър