Рискът от тежка астма във Великобритания се е удвоил след КОВИД-19

Здраве Добави коментар

При възрастните хора във Великобритания, страдащи от астма, рискът от тежки пристъпи се е удвоил след отпадане на ограниченията за КОВИД-19, сочат данни от изследване на специалисти от университета "Куин Мери" в Лондон. За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

© Ani Kolleshi

Епизодите на прогресивно влошаване на симптомите на астма са основна причина за смъртта от това състояние. От астма страдат над пет милиона души в Обединеното кралство и над 300 милиона души по света. Стягане в гърдите, задъхване, кашлица са сред симптомите.

Изследването, публикувано в специализираното издание "Торакс", установява увеличен риск от такива пристъпи след разхлабването на ограничителните мерки за пандемията. Оттогава по-малко хора носят маски, хората общуват повече без дистанция и всичко това увеличава риска от разпространение на КОВИД-19 и на други инфекции на дихателните пътища.

Изследването е установило също, че КОВИД-19 не е по-силен рисков фактор за отключване на пристъпи на астма от другите инфекции на дихателните пътища.

През април 2021 г., когато британските власти започнаха да облекчават ограниченията за социални контакти и за носене на маски, 1,7 на сто от участниците в изследването са съобщили за тежък пристъп на астма предходния месец. През януари 2022 г. делът им е почти удвоен до 3,7 на сто.

Д-р Флорънс Тайдеман, водещ автор на изследването, изтъква значимостта на откритието, че не КОВИД-19, а други инфекции на дихателните пътища по-често отключват астматични пристъпи.

Това е и първото изследване, което сравнява влиянието на КОВИД-19 с други видове респираторни инфекции по отношение на влошаването на астмата.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: # Covid-19 #covid-19