Пушенето увеличава мазнините в корема, установи проучване

Здраве Добави коментар

Едни от най-известните супермодели в света са снимани с цигара в ръка. А притеснението от напълняване е често срещано оправдание за пушачите да не се откажат от цигарите. Ново проучване обаче показва, че пушенето всъщност увеличава мазнините в корема, макар и да намалява апетита, съобщава Мейл онлайн.

© lilartsy

Това се отнася особено за онези мазнини, които се намират дълбоко в корема и са свързани с висок риск от сърдечни заболявания, диабет, инсулт и деменция, установяват учените.

В своето проучване изследователите от Университета в Копенхаген комбинират резултатите от различни генетични изследвания, обхващащи повече от един милион души. Те са проверили дали хората, които имат гени, свързани с тютюнопушенето, са склонни да имат различно разпределение на телесните мазнини в сравнение с непушачите.

Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.

Според учените това е висцерална (вътрешнотелесна) мазнина, която обгръща коремните органи, а не подкожна мазнина, която се намира точно под кожата.

Висцералните мазнини са трудно забележими - човек може да има плосък корем и въпреки това да има нездравословни количества от тях, което увеличава риска от сериозни заболявания.

Научният ръководител д-р Герман Караскила обяснява: „Влиянието на тютюнопушенето върху коремните мазнини изглежда се проявява независимо от други фактори, като социално-икономически статус, употреба на алкохол, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) или склонност на човек да рискува. От гледна точка на общественото здраве тези резултати засилват значението на широкомащабните усилия за превенция и намаляване на тютюнопушенето сред населението, тъй като това може да спомогне за намаляване на висцералните мазнини в коремната област и всички хронични заболявания, свързани с тях“.

Проучването, публикувано в списание Addiction ("Пристрастяване"), предупреждава: „Превенцията на тютюнопушенето и отказването от него са от решаващо значение за усилията на общественото здравеопазване за намаляване на честотата на редица хронични заболявания, особено на респираторните и сърдечносъдовите заболявания. Въпреки това отказването от тютюнопушене често е свързано с увеличаване на теглото, което може да намали мотивацията за трайно отказване и да подкопае ползите за здравето. Въпреки че пушачите обикновено имат по-ниско телесно тегло, те са склонни да притежават повече коремни мазнини от непушачите, което повишава риска от кардиометаболитни заболявания“.

Изследователите стигат до заключението, че „усилията за превенция и спиране на тютюнопушенето могат да имат допълнителна полза от намаляване на коремните мазнини“.

Данните сочат, че в момента в САЩ има около 28,3 милиона възрастни пушачи на цигари, като броят им намалява през последното десетилетие.

Предишни проучвания са установили, че никотинът, активната съставка в цигарите, потиска апетита и увеличава метаболизма.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #диета