Мексико иска обяснение от модни брандове за използване на традиционни мотиви

Клюки Добави коментар

Мексико поиска обяснение от испанския моден бранд "Зара" и от американските "Антрополъджи" и "Патаул", задето използват в колекциите си без разрешение мотиви от традиционни мексикански тъкани, съобщи АФП.

Мексиканското министерство на културата е изпратило писма до трите компании с искане публично да обяснят на какво основание приватизират "колективната собственост" на местното население на южния щат Оахака и да посочат как възнамеряват да възмездят засегнатите общности.

Министърката на културата Алехандра Фраусто каза, че брандовете не бива да подкопават културната идентичност и икономиката и поиска промени, които да поставят в равноправна среда дизайнерите от 56-те етнически общности в Мексико с колегите им от големите производители и модни къщи.

Защитата на техните права, които "по традиция остават невидими", трябва да бъде гарантирана на местно и глобално ниво, смята министърката.

В писмата, изпратени на 13 май, се посочват конкретни модели на чуждите брандове, в които са използвани мексикански мотиви.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #мода