Големината на човешкото тяло е варирала в зависимост от промените в климата

Любопитно Добави коментар

Учени от Великобритания и Германия анализираха стотици фосили от цял свят, някои на милион години, за да установят как се е променял размерът на човешкото тяло, съобщи ЮПИ.

© mauro mora

Те установиха, че в студен и суров климат човешкото тяло е ставало по-голямо, а при по-меко време се е смалявало.
Размерът на човешкия мозък също се е променял, но не в синхрон с разликите в тялото.

Учените от университетите в Кембридж и Тюбинген са анализирали 300 фосила от рода Хомо, събрани по цял свят. Те са пресъздали и промените в температурите в различните райони за 1 милион години. Сравняването на двете бази данни показва силна зависимост между температурите и големината на тялото.

Съвременният човек Хомо сапиенс се е появил преди 300 000 години в Африка. Най-близките ни сродници, неандерталците, обаче са живели 100 000 години по-рано. Други ранни хоминини, като Хомо хабилис и Хомо еректус са се появили още преди 2 милиона години.
Тялото на съвременния човек е с 50 процента по-голямо, отколкото на Хомо хабилис, а мозъкът - три пъти по-голям.

По-големият мозък е характерен за стабилни екосистеми, които са със сравнително малко растителност. Такива са откритите степи, където хората са ловели едри животни. Промени в еволюцията на мозъка са предизвикали и фактори като все по-сложен социален живот, разнообразяване на храната и по-съвършените сечива.

Подобна зависимост между климата и размера на тялото може да бъде установена и в наши дни. В топлите райони хората обикновено са по-дребни. Според специалистите еволюционните промени в мозъка и големината на тялото още продължават. Със затоплянето на планетата ни хората може да станат по-дребни, а мозъкът вероятно ще се свива заради прехвърлянето на по-сложните задачи на компютрите.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър