​Гени на творческата дейност са тайното оръжие за оцеляването на хомо сапиенс​

Любопитно Добави коментар

Учени установиха, че поредица от гени, свързани с креативността, вероятно са дали на хомо сапиенс значително превъзходство над неандерталците и са били тайното оръжие за оцеляването на вида, съобщи АФП.

Според резултатите от изследването, публикувани в сп. "Нейчър молекюлар сайкиатри", тези гени са изиграли "основополагаща роля в еволюцията на креативността, самосъзнанието и взаимодействието".

Тези гени са били "тайното оръжие", дало на съвременните хора "значително превъзходство над вече изчезналите човекоподобни, като са помогнали за устойчивостта им на процесите на стареене, наранявания и болести", пишат авторите от многонационалния екип под ръководството на университета на Гранада, Испания.

Учените са идентифицирали 267 гени, уникални за хората и чрез генетични маркери и други анализ, както и с помощта на изкуствен интелект са установили, че тези гени са свързани с творческата дейност.

"Изследователите идентифицираха зоните в мозъка, в които тези гени са силно изразени", пишат авторите.

Преди време същият изследователски екип идентифицира 972 гена, организирани в три мозъчни мрежи, най-старата от които е отпреди 40 милиона години и е свързана с уменията за учене, социално общуване и разрешаване на конфликти. Втората, свързана със самоконтрола, се е появила преди около два милиона години, а най-новата, свързана с креативното самосъзнание, се е появила преди около 100 000 години.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Наука