Британският принц Андрю изгуби позиции в кралското семейство

Скандал Добави коментар

Кралица Елизабет Втора миналата седмица лиши принц Андрю от титлата Кралско височество, от почетните му военни звания и правото да бъде патрон на благотворителни организации, както и да изпълнява официални задължения, заради заведеното дело от Вирджиния Джюфре в САЩ, която го обвинява в сексуално насилие.

© Markus Spiske

Решението беше по настояване на военни ветерани и на представители на кралското семейство. Така принц Андрю ще трябва да се яви на делото като обикновен гражданин. Според адвоката на Джюфре, тя не е мотивирана от финансовото обезщетение, а "иска справедливост". Ако бъде присъдено, обезщетението обаче несъмнено ще принуди принц Андрю да продаде вилата си в Швейцария. Както повечето кралски особи той живее луксозно, но не разполага с много пари в брой.

Заради разточителния си живот и флиртаджийския си характер принц Андрю и преди е предизвиквал скандали. Като ерген се слави с похожденията си. наричат го "принца плейбой" и свързват името му с поредица красиви жени. Бракът му със Сара Фъргюсън бързо се разпада, за което допринася може би и животът му на военен. След развода го снимат с разголени девойки и на компрометиращо парти в САЩ. Той признава връзката си с Джефри Епстийн, но казва, че го е преценил лошо.

Принц Андрю има и по-сериозни прегрешения в очите на британците. Като специален представител по международната търговия и инвестиции той е обвиняван за търговия с влияние от 2010 г. до 2016 г., както и че харчи прекалено много за пътуванията си, макар и да не получава заплата. В. "Таймс", цитиран от в. "Гардиън", пише за него през 2015 г., че "се сприятелява с лоши, корумпирани и умни мъже не само в САЩ, но и в Либия, Казахстан, Узбекистан, Тунис, къде ли не."

Въпреки всичко британската преса твърди, че кралица Елизабет Втора има слабост към него. Той е третото й дете - тя го ражда на зряла възраст, осем години след като се възкачва на престола и има повече време за семейството. Той е общителен, спортен тип, а също и пилот на хеликоптер и герой от войната за Фолклендските острови.

Принц Андрю ще остане херцог на Йорк и ще запази деветото си място за наследяване на престола. Титлата Кралско височество губи само извън двореца, което означава, че няма да му се налага да се покланя на останалите, които я притежават. Ще запази и военните си звания, получени през военната му кариера, включително и вицеадмирал на флота.

Резкият тон на съобщението на двореца за лишаването му от титли обаче е предвестник, че той няма да си върне предишното положение, независимо от изхода от делото в САЩ. Възможно е да бъде лишен и от длъжността държавен съветник, която му дава право да замества кралицата, ако здравословното й състояние се влоши, при отсъствието на по-висшестоящите от него.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър