Витамин D е безполезен при тежките случаи на COVID-19

Здраве Добави коментар

Витамин D се е оказал безполезен срещу тежките случаи на COVID-19

© freepik.com

Американски лекари са стигнали до извода, че високите дози витамин D не могат да подобрят състоянието на пациенти с тежка форма на COVID-19, става видно от публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

В двойно плацебо-контролираното изпитание взели участие 240 пациенти с коронавирус, които били разделени на две групи. Едната получавала витамин D3 в доза от 200 хиляди международни единици. Другата група получавала плацебо под формата на фъстъчено масло. Всички пациенти преминали през стандартен курс на лечение с прием на антибиотици и противовъзпалителни препарати.

Как жените могат да намалят риска от заразяване с COVID-19?

Вижте повече

Как жените могат да намалят риска от заразяване с COVID-19?

Проучване установи малък, но значителен спад в риска от заразяване с COVID-19 при жените, но не и мъжете, които са приемали мултивитамини, витамин D, омега-3 мастни...

Основната цел на изследването било да се тества витамин D като потенциално средство за намаляване престоя в болница. Учените също така оценили неговото влияние върху риска от постъпване в интензивна терапия, от интубация или смърт.

Оказало се, че няма основание за използването на високи дози витамин D при лечение на пациентите с тежка форма на COVID-19. Но това не означава, че няма полза от постоянната употреба на витамин D въобще.

Според специалистите пациентите с хронични заболявания като остеопорозата, трябва да имат нива на витамин D над 30 нанограма на милилитър кръв. За здравите пълнолетни индивиди приемливите количества се явяват 20 нг/мл.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър